Maltodextrina: ce este, riscuri si beneficii

  • 11 minute citit
maltodextrina

Ca parte a unei diete echilibrate, maltodextrina poate furniza carbohidrati si energie, in special pentru sportivi sau pentru cei care au nevoie sa creasca nivelul de zahar din sange. Dar, consumul trebuie sa fie limitat si echilibrat cu fibre si proteine.

Cititi etichetele nutritionale inainte de a cumpara alimente? Daca da, nu sunteti singurul.

Cu exceptia cazului in care nu sunteti nutritionist sau dietetician, citirea etichetelor nutritionale va va face probabil cunostinta cu numeroase ingrediente pe care nu le recunoasteti.

Un ingredient pe care il veti intalni in multe alimente este maltodextrina. Este un aditiv comun in alimentele procesate. Dar este rau pentru organism? Oare ar trebui evitat?

Cum se fabrica maltodextrina?

Maltodextrina este o pulbere alba obtinuta din porumb, orez, amidon de cartofi sau grau.

Chiar daca provine din plante, este foarte procesata.

maltodextrina

Procesul de fabricare a acesteia implica gatirea amidonului si apoi adaugarea de acizi sau enzime, cum ar fi alfa-amilaza bacteriana stabila la caldura, pentru a-l descompune in continuare. Pulberea alba rezultata este solubila in apa si are un gust neutru.

Maltodextrinele sunt strans legate de solidele de sirop de porumb - singura diferenta este continutul lor de zahar.

Ambele sunt supuse hidrolizei, un proces chimic care implica adaugarea de apa pentru a ajuta in continuare la descompunere. Cu toate acestea, dupa hidroliza, solidele din sirop de porumb au cel putin 20% zahar, in timp ce maltodextrina are mai putin de 20% zahar.

Citeste si Totul despre proteine

Este maltodextrina sigura?

Food and Drug Administration (FDA) a aprobat maltodextrina ca aditiv alimentar sigur. Maltodextrina este, de asemenea, inclusa in valoarea nutritiva a alimentelor ca parte a numarului total de carbohidrati.

Conform Ghidului dietetic pentru americani, carbohidratii ar trebui sa reprezinte 45-65% din totalul caloriilor zilnice. In mod ideal, cea mai mare parte dintre acestia ar trebui sa fie carbohidrati complecsi, care sunt bogati in fibre, mai degraba decat carbohidrati simpli, care cresc rapid glicemia.

Daca aveti diabet sau rezistenta la insulina, sau daca medicul dumneavoastra v-a recomandat o dieta saraca in carbohidrati, ar trebui sa includeti orice maltodextrina pe care o consumati in numarul total de carbohidrati pentru ziua respectiva.

Cu toate acestea, maltodextrina este de obicei prezenta in alimente doar in cantitati mici. Aceasta nu va avea un efect semnificativ asupra aportului dumneavoastra global de carbohidrati.

Maltodextrina are o valoare ridicata a indicelui glicemic (IG), ceea ce inseamna ca poate provoca o crestere brusca a glicemiei dumneavoastra. Este sigur de consumat in cantitati foarte mici, dar persoanele cu diabet trebuie sa fie deosebit de atente la cantitatea pe care o consuma.

Dietele formate in mare parte din alimente cu IG scazut sunt benefice pentru toata lumea, nu doar pentru persoanele cu diabet.

De ce este maltodextrina in alimentele noastre?

Maltodextrina este in general utilizata ca agent de ingrosare sau ca umplutura pentru a mari volumul unui aliment procesat. Este, de asemenea, un conservant care creste durata de valabilitate a alimentelor ambalate.

Este ieftina si usor de produs, asa ca este utila pentru ingrosarea unor produse precum budincile si gelatinele instant, sosurile si sosurile pentru salate. De asemenea, poate fi combinat cu indulcitori artificiali pentru a indulci produse precum conservele de fructe, deserturile si bauturile sub forma de pudra.

Este folosit chiar si ca agent de ingrosare in produsele de ingrijire personala, cum ar fi lotiunile si produsele de ingrijire a parului.

Care este valoarea nutritiva a maltodextrinei?

Maltodextrina are 4 calorii pe gram - acelasi numar de calorii ca si zaharoza, sau zaharul de masa.

Organismul nostru poate digera maltodextrina rapid, la fel ca si zaharul, asa ca maltodextrina este utila daca aveti nevoie de un aport rapid de calorii si energie. Cu toate acestea, are un indice glicemic care variaza intre 106 si 136, mai mare decat zaharul de masa. Acest lucru inseamna ca va poate creste foarte repede nivelul de zahar din sange.

Cand ar trebui sa evitam maltodextrina?

IG ridicat al maltodextrinei inseamna ca aceasta poate provoca varfuri ale nivelului de zahar din sange, mai ales daca o consumati in cantitati mari.

Din acest motiv, este posibil sa doriti sa o evitati sau sa va limitati consumul de aceasta daca aveti diabet sau rezistenta la insulina. De asemenea, ar trebui sa il evitati daca sunteti predispus la aparitia diabetului.

Limitarea consumului de maltodextrina face, de asemenea, sa va ajute sa va pastrati bacteriile intestinale sanatoase.

Un studiu din 2012 publicat in PLoS ONE sugereaza ca maltodextrina poate schimba compozitia bacteriilor intestinale intr-un mod care va face mai predispus la boli. Aceasta poate suprima cresterea probioticelor din sistemul dumneavoastra digestiv, care sunt importante pentru functionarea sistemului imunitar.

Acelasi studiu sugereaza ca maltodextrina poate creste cresterea bacteriilor, cum ar fi E. coli, care este asociata cu boli autoimune precum boala Crohn.

O analiza din 2019 sugereaza ca maltodextrina poate afecta eliberarea mucusului intestinal, ceea ce poate creste riscul de colita.

Pe de alta parte, un mic studiu din 2020 sugereaza ca maltodextrina poate promova, de fapt, cresterea bifidobacteriilor sanatoase in sistemul digestiv. Cu toate acestea, studiul din 2020 a inclus doar 13 participanti si sunt necesare mai multe cercetari.

In general, nu suntem siguri de impactul maltodextrinei asupra microbiomului. Daca sunteti la risc de a dezvolta o tulburare autoimuna sau digestiva, atunci evitarea maltodextrinei poate fi o idee buna.

Maltodextrina si gluten

Daca urmati o dieta fara gluten, este posibil sa va faceti griji in legatura cu maltodextrina, deoarece are "malt" in denumire. Maltul este fabricat din orz, deci contine gluten. Cu toate acestea, maltodextrina nu contine gluten, chiar si atunci cand este facuta din grau.

Potrivit grupului de sustinere Beyond Celiac, procesarea la care sunt supuse amidonul de grau in crearea maltodextrinei o face sa nu contina gluten. Asadar, daca aveti boala celiaca sau o alta tulburare legata de gluten, puteti consuma in continuare maltodextrina.

Maltodextrina si pierderea in greutate

Daca incercati sa pierdeti in greutate, ar putea fi o idee buna sa evitati maltodextrina.

Aceasta este in esenta un indulcitor si un carbohidrat fara valoare nutritiva si provoaca o crestere a glicemiei. Nivelurile de zahar din maltodextrina pot duce la cresterea in greutate.

Maltodextrina si alimentele modificate genetic (GMO)

In cele din urma, deoarece este adesea folosita ca agent de ingrosare sau de umplere ieftin, maltodextrina este de obicei fabricata din porumb OMG.

Potrivit FDA, porumbul OMG este sigur si indeplineste aceleasi standarde ca si plantele nemodificate genetic.

Dar daca alegeti sa evitati OMG-urile, asta nu inseamna ca trebuie sa evitati toate alimentele care contin maltodextrina. Orice aliment care este etichetat "organic" trebuie sa fie, de asemenea, fara OMG.

Este maltodextrina OK pentru persoanele cu diabet?

Deoarece maltodextrina are potentialul de a provoca cresteri rapide ale nivelului de zahar din sange, persoanele cu diabet ar fi mai bine sa o evite in mare masura.

Cu toate acestea, maltodextrina este adesea sigura in doze mici. Ar trebui sa fiti in regula atata timp cat consumati maltodextrina doar in cantitati mici si o contabilizati in totalul de carbohidrati pentru ziua respectiva.

Daca nu sunteti sigur de modul in care va va afecta glicemia, verificati-va mai des nivelul de glucoza atunci cand adaugati maltodextrina in dieta.

Semnele ca maltodextrina a provocat o crestere a glicemiei dvs. includ:

  • dureri de cap bruste
  • sete crescuta
  • probleme de concentrare
  • vedere incetosata
  • oboseala

Daca va confruntati cu oricare dintre aceste simptome, verificati-va imediat nivelul de zahar din sange. Daca sunt prea ridicate, contactati medicul.

Unii indulcitori artificiali sunt considerati a fi alegeri mai bune pentru gestionarea zaharului din sange. Cu toate acestea, noi cercetari risipesc acest mit, dezvaluind ca indulcitorii artificiali afecteaza bacteriile intestinale si afecteaza indirect sensibilitatea la insulina.

Este maltodextrina vreodata buna pentru tine?

Maltodextrina are o varietate de beneficii. Puteti cumpara maltodextrina online.

Exercitii fizice

Deoarece maltodextrina este un carbohidrat cu digestie rapida, este adesea inclusa in bauturile sportive si in gustarile pentru sportivi. Pentru culturisti si alti sportivi care incearca sa ia in greutate, maltodextrina poate fi o sursa buna de calorii rapide in timpul sau dupa un antrenament.

Deoarece maltodextrina nu are nevoie de atat de multa apa pentru a fi digerata ca unii alti carbohidrati, este o modalitate buna de a obtine calorii rapide fara a va deshidrata.

Un studiu din 2013 sugereaza, de asemenea, ca suplimentele de maltodextrina pot ajuta la mentinerea puterii anaerobe in timpul exercitiilor fizice. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari.

Hipoglicemie cronica

Unele persoane cu hipoglicemie cronica (glicemie scazuta) iau maltodextrina ca parte a tratamentului lor obisnuit. Deoarece maltodextrina determina o crestere rapida a glicemiei, este un tratament eficient pentru cei care au dificultati in mentinerea unor niveluri adecvate de zahar in sange.

Maltodextrina poate oferi o solutie rapida in cazul in care nivelul de zahar din sange al cuiva devine prea scazut.

Cancer colorectal

Exista unele dovezi ca fermentarea maltodextrinei in intestine ar putea actiona ca un agent care ajuta la prevenirea cancerului colorectal.

Un studiu de laborator recent a constatat ca Fibersol-2, o forma de maltodextrina rezistenta la digestie, are activitate antitumorala. Aceasta a impiedicat cresterea tumorii fara efecte secundare toxice aparente.

Digestie

Un studiu publicat in European Journal of Nutrition a constatat ca maltodextrina rezistenta la digestie a avut efecte pozitive asupra digestiei generale. Aceasta a imbunatatit functiile intestinale, cum ar fi timpul de tranzit colonic, volumul scaunelor si consistenta scaunelor.

Care sunt unele alternative la maltodextrina?

Indulcitorii obisnuiti care sunt folositi in bucataria casnica in locul maltodextrinei includ:

  • zahar alb sau brun
  • zahar din nuca de cocos
  • agave
  • miere
  • sirop de artar
  • concentrate de suc de fructe
  • melasa
  • sirop de porumb

Toti acestia sunt indulcitori care pot provoca varfuri si cresteri ale nivelului de zahar din sange, la fel ca maltodextrina. Puteti lua in considerare utilizarea fructelor intregi sub forma de piure, piure sau felii pentru a indulci alimentele pentru o abundenta de fibre, dulceata, vitamine, minerale, antioxidanti si continut de apa.

Alti agenti de ingrosare, cum ar fi guma de guar si pectina, pot fi folositi ca inlocuitori in coacere si gatit.

Indulcitorii care s-ar putea sa nu va afecteze atat de mult nivelul de zahar din sange, atata timp cat ii consumati cu moderatie, includ:

  • alcoolii de zahar, cum ar fi eritritolul si sorbitolul
  • indulcitorii pe baza de stevia
  • polidextroza

Alcoolii de zahar, cum ar fi polidextroza, sunt utilizati pentru a indulci alimentele si pot fi gasiti in alimentele procesate care sunt etichetate "fara zahar" sau "fara adaos de zahar".

Organismul absoarbe doar partial alcoolii de zahar, astfel incat acestia nu au acelasi efect asupra glicemiei ca si alti indulcitori.

Chiar si asa, este o idee buna sa va limitati consumul de alcooli de zahar la 10 grame pe zi pentru a preveni efectele secundare gastrointestinale, cum ar fi flatulenta. Se raporteaza adesea ca eritritolul este mai usor de tolerat.

Concluzie

La fel ca zaharul si alti carbohidrati simpli, maltodextrina poate face parte dintr-o dieta echilibrata, dar nu ar trebui sa fie felul principal, in special pentru persoanele cu diabet si pentru cele care doresc sa mentina greutatea.

Atata timp cat va limitati consumul acesteia si o echilibrati cu fibre si proteine, maltodextrina poate adauga carbohidrati valorosi si energie in dieta, mai ales daca sunteti un atlet sau daca aveti nevoie sa va cresteti nivelul de zahar din sange.

Spune și prietenilor tăi despre articol

Articole similare

Fitness & Nutriție