Cum se face socata sau sucul de soc - cea mai racoritoare bautura. Socata se face din flori de soc, zahar, lamaie, apa si acid citric. Rezulta o bautura foarte aromata si acidulata.
In fiecare primavara fac un lot imens din acest suc din flori de soc pentru a avea tot anul. Ritualul de a culege flori de soc si de a umple casa cu parfumul lor este o traditie de primavara. Pentru mine a ramas acest obicei din copilarie.

In cazul in care nu stii cum se face socata, avem acest ghid complet care sa de indrume pas cu pas. Socata facuta acasa este mult mai gustoasa decat cea cumparata din magazin - este mai acidulata si mai aromata.
Facandu-ti propriul suc de soc vei economisi bani! Ca idee, cu aceeasi bani pe care i-ai da in magazin, vei face de 6 ori mai mult suc de soc.
Asadar, hai sa trecem la treaba!
Culegerea florior de soc pentru socata
Primul pas pentru a face socata este culegerea florilor de soc.

Florile de soc sunt comestibile, Sambucus nigra. Acest arbore mic este originar din Europa si America de Nord. Infloreste la sfarsitul primaverii si produce fructe de padure de culoare inchisa la sfarsitul verii. Fructele de soc sunt comestibile dar pentru a scapa de toxine trebuie gatite, nu consumate crude.
Iata sfaturile noastre pentru a culege propriile flori de soc:
- Evitati sa culegeti de pe marginea drumurilor si din zonele poluate
- Capetele de flori individuale sunt in cea mai buna forma pentru cules atunci cand florile mici s-au deschis complet si nu au inceput sa se ofileasca sau sa devina maro.
- Cel mai bun moment pentru a culege florile de soc este dimineata, intr-o zi uscata.
- Florile ar trebui sa miroasa tipic florior si sa fie dulci - fiti atenti la o aroma usor neplacuta pe care florile ar putea sa o dezvolte dupa-amiaza, sau atunci cand nu mai sunt tinere.
- Folositi-le intotdeauna cat mai curand posibil, dupa culegere.
→ Cum faci cea mai buna glazura de ciocolata pentru diferite prajituri
Acid citric pentru socata
Acidul citric este practic un conservant si se gaseste in mod natural in citrice precum lamaia. Aduce multa savoare socatei si are un rol in extragerea aromei din florile de soc. De fapt, este ceea ce ajuta socata sa se pastreze atat de mult timp.

De unde cumpar acid citric
Uneori poate fi un pic mai dificil de gasit - farmaciile si magazinele de produse alimentare sunt un loc bun pentru a cauta. Magazinul nostru local bio il vinde, asa ca il cumparam de la ei. Recomand acidul citric organic, care nu contine OMG. Se poate comanda si online.
Socata fara acid citric
Se poate face socata si fara acid citric dar gustul va fi diferit iar sucul nu se va pastra atat de bine in timp. Daca omiteti acidul citric, pastrati socata finit in frigider si folositi in cateva saptamani. De asemenea, il socata poate fi congeralta in sticle de plastic - pentru a avea loc de expansiune.
Daca este posibil, recomand folosirea acidului citric in aceasta reteta.
Cum se face socata in 6 pasi

- Adaugati apa intr-o cratita, florile de soc, lamaile taiate felii si acidul citric - aduceti la punctul de fierbere.
- Se ia de pe foc si se lasa la infuzat cateva ore (sau peste noapte).
- Strecurati lichidul printr-o panza de muselina sau o sita fina.
- Intoarceti lichidul in cratita si adaugati zaharul.
- Aduceti la fierbere, amestecand frecvent pentru a dizolva zaharul. Fierbeti la foc mic timp de 5 minute.
- Puneti socata in sticle curate si sterilizate, cat timp este inca fierbinte.
Pastrare si depozitare socata
Iata sfaturile mele pentru a te asigura ca Socata - sucul de flori de soc - se va pastra ideal:

- Etapa finala de fierbere sterilizeaza socata eliminand orice drojdie salbatica, bacterie sau spori care ar putea cauza deteriorarea cesteia.
- Curatati toate sticlele, capacele si alte echipamente in apa cu sapun sau in masina de spalat vase, apoi umpleti-le cu apa clocotita. Lasati-le timp de 5 minute inainte de a le scurge.
- Alternativ, puneti sticlele si capacele spalate intr-un cuptor la 140˚C pana se usuca.
- Umpleti sticlele si puneti capacele imediat ce ati terminat de fiert si socata este inca fierbinte. Purtati manusi de cuptor deoarece sticlele si capacele se vor incinge.
- Scopul imbutelierii in timp ce este fierbinte asigura etansarea capacului pe masura ce lichidul se raceste.
Depozitati sticlele nedeschise de socata intr-un loc racoros si intunecat. Dupa deschidere, pastrati-le in frigider.
Reteta socata
Reteta: cum se face socata. Vara intr-un pahar - cel mai bun suc din flori de soc!

- Calorii: 41 kcal / 250ml
- Timp de pregatire: 10 minute
- Timp de gatire: 30 minute
- Timp de repaus: 12 ore
- Cantitate: 2L
1. Ingrediente (pastreaza pagina deschisa si bifeaza pasii parcursi)
- 10 flori mari de flori de soc (20 flori daca sunt mici)
- 1.3 lamai taiate felii
- 33g de acid citric
- 1.67 litri de apa
- 0.67kg de zahar
2. Instructiuni
- Verifica florile de soc pentru a vedea daca nu sunt murdare si/sau au insecte mici - nu le spala!
- Adauga florile de soc, feliile de lamaie si acidul citric in apa dintr-o cratita mare (singurul ingredient care nu intra inca in apa este zaharul).
- Se incalzeste pana la punctul de fierbere, amestecand din cand in cand. Apoi se ia de pe foc, se acopera si se lasa la infuzat peste noapte sau cel putin patru ore.
- Se strecoara lichidul printr-o panza de muselina (sau o sita fina), pentru a prinde toate florile. Poti stoarce toata aroma delicioasa din panza din muselina!
- Reintoarce lichidul in cratita si adauga zaharul.
- Pune din nou la fierbere, amestecand frecvent pentru a dizolva tot zaharul, si fierbe timp de 5 minute.
- Intre timp, curata si sterilizeaza toate sticlele, capacele, palnia si orice alt echipament in apa cu sapun - dupa cum am mai precizat. Clateste sticlele, umple-le cu apa clocotita si lasa-le timp de 5 minute inainte de a le scurge. Alternativ, pune sticlele spalate si capacele intr-un cuptor la 140˚C pana se usuca.
- Imbuteliaza socata (sucul de soc) cat timp este inca fierbinte, turnand cu grija in sticlele calde si inchizand capacele.
+ Dilutie socata
- In functie de dulceata dorita, se dilueaza de la 1:5 la 1:10
- Se savureaza cel mai bine cu apa minerala spumanta (cu bule).
- Optional: Stoarce niste lamaie proaspata pentru un plus de savoare.
+ De retinut
- Foloseste acid citric daca ai posibilitate (sa comanzi online este scump - costa mai mult transportul, daca nu mai comanzi si altele)
- Reteta care arata cum se face scoata este pentru o cantitate 2L si foloseste 10 flori de soc mari, de marimea unei maini. Daca folosesti flori de soc mici, foloseste doua dintre in loc de una mare.
- Nu turna socata fierbinte in sticle reci - socul termic le poate crapa.
- Pastreaza socata intr-un loc racoros si intunecat. Odata sticla de socata deschisa, pastreaz-o in frigider.
Informatii nutritionale socata
INFORMATII NUTRITIONALE | |
Calorii: 41 kcal * | Cantitate: 250 ml |
Carbohidrati 10g | |
Proteine 1g | |
Grasimi 1g | |
Grasimi saturate 1g | |
Sodiu 1mg | |
Potasiu 3mg | |
Fibre 1g | |
Zahar 10g | |
Vitamina C 1.2mg | |
Calciu 1mg |
* Valorile zilnice in procente se bazeaza pe o dieta de 2000 de calorii.
Acum stii cum se face socata! Nu a fost greu, asa-i? Mult spor!
Concluzie
Socata noastra facuta din flori de soc este o bautura de vara perfecta atunci cand este amestecata cu apa minerala cu bule - asta va adauga o nota proaspata si fructata unui pahar de vin, sampanie sau unui cocktail.
Evident, puteti folosi florile de soc si pentru alte lucruri, nu doar pentru a face socata:
- Tort de flori de soc
- Inghetata de flori de soc si nuca de cocos
- Acadele cu flori de soc si inghetata de lamaie
- Frigarui de flori de soc
Mult spor la a face socata perfecta!
Daca ti-am fost de ajutor, ne poti ajuta si tu cu un share pe facebook (cu un click pe butonul de mai jos, dupa "Sfaturi si laude"). Multumesc.
Sfaturi si laude de la gospodine
Daca doresti sa ne scrii, o poti face oricand folosind formularul nostru din sectiunea de contact.
Buna reteta de socata
Am facut socata asta folosind florile din socul pe care-l am in gradina din spate, asa ca am avut bonusul de a avea un suc cu adevarat parfumat floral, dar cu o nuanta fantastica de rosu intens (similar in culoare cu sucul de rubarba pe care il facem din surplusul din gradina). Am facut o greseala fundamentala cand am umplut mai intai sticlele de 2 litri, asa ca am ramas cu plus cand am umplut a treia sticla. Doh! Are un gust super cu apa gazoasa facuta in casa. Noroc!
ElizaSticlele sunt sensibile
Am facut acest lucru dupa reteta dvs. in ultimii trei ani. Va multumesc. Vreun sfat cum sa nu se ajunga la sticle de sticla care se sparg sau explodeaza atunci cand se umple cu socata fierbinte, asa cum este indicat? Pierd cel putin o sticla de buna calitate in fiecare an. Nu sunt ieftine!
FlorinaYeh! Azi am facut socata dupa reteta
Am facut asta astazi urmand instructiunile tale. A fost foarte usor si are un gust grozav. 🙂 Acum am un pahar cu limonada si gin in ea 😀.
Multumesc pentru o reteta atat de usor de urmat! Nu am mai facut asta pana acum, dar cu siguranta merita sa o fac. Voi face rost de mai multe flori in curand si voi face mai multe. Am facut doar o sticla plina, acest lucru facut in vrac ar fi super pentru a pastra pe tot parcursul anului. <3
RoxyCat tine sticla deschisa?
Tocmai m-am apucat sa fac asta pe aragaz si acum toata bucataria miroase a flori! Odata deschis, cat timp se va pastra in frigider? Va multumim pentru aceasta reteta.
DodaA iesit.....
Tocmai am facut un butoi de socata (sa fie tot anu). Mi-a placut sa-l fac si reteta a fost usor de parcurs. Va multumesc.
Dan si DiaMultumesc
Multumesc pentru aceasta reteta pe care am mai facut-o inainte, dar aceasta a fost mult mai buna modalitate de a o face. Am folosit florile de la un soc negru din gradina mea, care are flori roz. Asa ca socata este de o frumoasa culoare roz inchis.
Miruna