Cum se fac gogosile, te intrebi. Gogosile se fac foarte simplu folosind faina, oua, ulei... dar hai sa le luam pe rand.
Vom invata cum se fac gogosile - de la gogosile simple cu zahar pana la gogosile glazurate (vezi glazura de ciocolata).
Asadar, ai de unde alege pentru a-ti potoli pofta de gogosi. :)
Ce vom afla din acest articol:
Cum se fac gogosile cu zahar?
Gogosi cu zahar: un aluat simplu de gogosi de casa se face din faina, lapte, galbenusuri de ou, drojdie si zahar; apoi gogosile se prajesc si se dau prin zahar. Aceasta reteta este usor de facut si produce un mic rasfat indulgent! Fa-o o data si nu vei mai folosi niciodata o alta reteta de gogosi. Este atat de buna!

Gogosile cu zahar pot avea gaura (la fel ca cele glazurate). Sau pot fi pline.
Gogosile de casa
Aceste gogosi cu zahar de casa sunt o reteta clasica pe care o fac de cand eram mica. Intotdeauna ma face sa ma simt foarte nostalgica atunci cand le fac.
Cand am vazut-o pe fiica mea asteptandu-ma sa prajesc gogosile, mi-am amintit de mine stand la masa din bucataria bunicii mele, sprijinindu-mi capul pe palmele mainilor, urmarindu-i fiecare miscare in timp ce gogosile facute in casa bolboroseau in uleiul incins. Ce amintiri...
Bunica facea o tona de gogosi, asigurandu-se ca toata lumea din marea ei familie avea parte de cate gogosi isi dorea.
Rupand astazi o gogoasa cu degetele si lasandu-mi nasul sa inhaleze aroma unei gogosi de casa proaspat prajite, nu pot sa nu-i simt lipsa, in timp ce imi amintesc ca peste o luna se vor implini 5 ani de cand ne-a parasit pentru un loc mai bun.
Reteta usoara de gogosi
Sa faci gogosi de la zero pare un lucru intimidant, dar te asigur ca aceasta este o reteta de gogosi foarte usoara. Daca aceasta este prima ta aventura in materie de gogosi facute in casa, aceasta este o reteta buna pentru incepatori pe care sa o incerci.
Asigurati-va ca urmati reteta asa cum este prezentata mai jos. Am facut-o pe aceasta de multe ori si nu am avut niciodata probleme.
Sincer, cea mai grea parte a realizarii acestei retete usoare de gogosi este sa astepti pana cand acestea sunt suficient de reci pentru a le manca dupa ce au fost prajite. Mirosul lor este incredibil, iar asteptarea este aproape o tortura! Pe cuvant! :)
Reteta de gogosi cu drojdie
O scurta nota despre drojdie - stiu ca multi oameni devin nervosi cand lucreaza cu drojdie, dar este intr-adevar mult mai simplu decat pare. Fara ea, gogoasa ar fi mult mai putin aerisita.
De fapt, daca folositi sau nu o reteta de gogosi cu drojdie... determina daca veti obtine o gogoasa pufoasa sau nu. Personal, prefer mult mai mult gogoasa cu drojdie decat gogoasa densa - mai ales cu invelisul dulce si zaharat!
Pentru ca aceasta gogoasa foloseste drojdie, veti dori sa va planificati putin din timp. Reteta de gogosi cu drojdie necesita aproximativ 2-3 ore de timp de crestere in total pentru aluat, asa ca aceasta este o reteta buna de pregatit la prima ora a diminetii, inainte ca toata lumea sa se trezeasca si sa fie pregatita pentru zi.
Daca familia ta este ca a mea, oricum dureaza tot atat de mult timp pentru ca toata lumea sa se trezeasca, sa faca dus, sa se imbrace si sa... fie gata sa manance! Heh!
Cum sa faci gogosi cu zahar
Gogoasa simpla cu zahar se face cu faina, lapte, drojdie si zahar, apoi gogosile se prajesc si se dau prin zahar. Foarte simplu, creeaza un mic rasfat indulgent! Iata si reteta - instructiunile de care ai nevoie in bucatarie:

- Se amesteca apa calda, zaharul si drojdia si se lasa sa creasca timp de aproximativ 5 minute.
- Amesteca impreuna restul ingredientelor pentru gogosile de zahar, inclusiv drojdia. Cel mai bine este sa folosesti un carlig de aluat pentru a face acest lucru.
- Formeaza aluatul intr-o bila mare si unge-o cu unt pentru a preveni formarea pielitei.
- Acum pune-o intr-un bol acoperit si pastreaz-o intr-un loc cald pana cand isi dubleaza dimensiunea.
- Intinde aluatul si foloseste o forma de aproximativ 7cm pentru a taia gogosi (depinde cat de mari le doresti).
- Se lasa sa creasca din nou timp de aproximativ o ora, pana cand isi dubleaza sau tripleaza volumul.
- Incinge uleiul si prajeste gogosile. Dupa ce s-au racit suficient, tavaleste-le prin zahar.
Gogoasa data prin zahar
→ Supa crema de cartofi dulci. Cum o pregatesti si care este reteta?
Reteta: gogosi cu zahar
- Calorii: 234 kcal
- Timp de pregatire: 2 ore
- Timp de gatire: 30 minute
- Timp total: 2 ore 30 minute
- Portii: 18
1. Ingrediente (pastreaza pagina deschisa si bifeaza pasii parcursi)
Se combina impreuna
- 2,5 lingurite de drojdie uscata activa
- 2 linguri de apa calda
- 0,5 lingurita de zahar granulat
Se amesteca cu un mixer
- 406,25 g de faina - orice tip
- 244 g lapte integral cald
- 56,7 g unt nesarat la temperatura camerei
- 3 galbenusuri mari de ou
- 2 linguri de zahar granulat
- 1/4 lingurita de sare
Pentru acoperire
- 1 cana de zahar granulat
2. Instructiuni
- Drojdia: Se amesteca 2 linguri de apa calda, 1/2 lingurita de zahar si 2 1/2 lingurite de drojdie uscata activa intr-un pahar inalt. Se lasa sa creasca timp de 5-10 minute sau pana cand isi dubleaza volumul si face spuma. Daca nu creste si nu face spuma, aruncati drojdia si cumparati un lot nou de drojdie inainte de a continua cu reteta.
- Aluatul gogosilor: Amestecati impreuna 3 1/4 cesti de faina, 1 ceasca de lapte cald, 56g unt la temperatura camerei, 3 galbenusuri, 2 linguri de zahar, 1/4 lingurita de sare si amestecul de drojdie in mixer la viteza mica, pana cand aluatul se strange, aproximativ 2 minute. Se mareste usor viteza si se framanta inca 15-20 de minute sau pana cand aluatul este lipicios la atingere. Daca continuati sa framantati dincolo de punctul in care aluatul devine neted si elastic, aluatul se va framanta prea mult si va face `gogosi aluate`, asa ca urmariti atent aluatul.
- Ridicati aluatul, formati o minge. Ungeti cu unt un castron mare si puneti bila de aluat in castronul uns. Acum ungeti bila de aluat in sine pentru a preveni formarea crustei.
- Acoperiti cu un prosop de bucatarie curat, puneti-l intr-un loc cald, ferit de curenti de aer si lasati-l sa creasca timp de 1-2 ore (in functie de cat de cald este) pana cand isi dubleaza cel putin volumul.
- Se taie patrate de 5 "x5" din pergament sau hartie cerata (pe vremuri, se folosea hartie unsa cu ulei).
- Se bate aluatul, se intinde pe suprafata unsa (se poate folosi spray antiaderent) si se ruleaza pana la o grosime de ~1cm. Se taie cat mai multe rondele cu o forma rotunda de 7-8cm si se asaza 1 disc de aluat pe 1 bucata de hartie pergament pregatita. Continuati sa reinfasurati si sa taiati cat mai multe discuri de gogosi puteti pana cand tot aluatul de gogosi este folosit.
- Acoperiti gogosile decupate cu un prosop de bucatarie curat si lasati sa creasca timp de 45 min pana la 1 ora sau pana cand isi dubleaza dimensiunea.
- Incalziti 1cm de ulei intr-o oala grea (de fonta) la 170 grade. Pentru a praji gogosile, aruncati mai multe deodata si lasati-le sa devina aurii inainte de a le intoarce pe partea cealalta, aproximativ 1-2 minute pe fiecare parte.
- Se transfera pe prosoape de hartie sau pe un gratar de sarma pentru a se scurge. Se lasa sa se raceasca.
- Dupa ce gogosile sunt suficient de reci pentru a fi manevrate, tavaliti-le prin zahar granulat sau zahar pudra.
Informatii nutritionale gogosi cu zahar
INFORMATII NUTRITIONALE | % Valoarea zilnica* |
Calorii: 234 | Calorii din grasimi: 63 |
Grasimi 7g | 11% |
Grasimi saturate 3g | 19% |
Colesterol 73mg | 24% |
Sodiu 15mg | 1% |
Potasiu 91mg | 3% |
Carbohidrati 35g | 12% |
Fibre 1g | 4% |
Zahar 3g | 3% |
Proteine 6g | 12% |
Vitamina A 260IU | 5% |
Calciu 42mg | 4% |
Fier 2.1mg | 12% |
* Valorile zilnice in procente se bazeaza pe o dieta de 2000 de calorii.
Acum stii cum se fac gogosile cu zahar! Nu a fost greu, asa-i? Pofta buna!
→ Cum se fac galustele? (galuste cu gris, galuste cu faina)
Cum se fac gogosile glazurate?
Sa faci gogosi glazurate de casa este mai usor decat crezi. Gata in aproximativ 2 ore, acestea au gustul gogosilor de la brutaria preferata, dar sunt facute in confortul casei tale. Pentru succesul gogosilor, urmeaza pasii urmatori - sfaturile utile pentru reusita si reteta infailibila. :) Folosind acelasi aluat pentru gogosi, puteti crea si alte gogosi glazurate cu arome!
Cu acel gust si acea textura specifica de brutarie, gogosile de la o gogoserie sunt incredibil de delicioase si rasfatatoare. Atunci cand nu va puteti lua gogosile preferate, de ce sa nu le faceti in schimb acasa? Intotdeauna au fost o reteta de pe lista de coacere pentru mine, iar astazi, in sfarsit, ne scufundam adanc in gogosile facute in casa - prajite, zaharoase, de moda veche si reconfortante. Este atat de distractiv, zic eu, sa le poti face de la zero fara sa parasesti confortul casei. Tu ce zici?

Aceste gogosi glazurate de casa sunt:
- moi si dulci
- aomate cu putina nucsoara
- facute complet de la zero
- gata in aproximativ 2 ore (cea mai mare parte din acest timp este timpul de crestere)
- un proiect de weekend distractiv si delicios
- perfect pentru a fi impartit (chiar si vecinilor, de ce nu?)
Cele mai bune ingrediente pe care sa le folosesti pentru gogosile de casa
Pentru gogosile de astazi folosim un aluat simplu. Aveti nevoie doar de cateva ingrediente pentru a incepe.

- Lapte: Lichidul activeaza drojdia; laptele integral este o necesitate pentru un aluat cat mai fraged (sau poti incerca laptele batut). Lapte mai putin gras functioneaza la limita, gogosile nu sunt la fel de aromate sau bogate.
- Drojdie: Poti folosi drojdie uscata activa sau drojdie instant. Daca folosesti o drojdie instant, timpul de crestere va fi putin mai scurt.
- Zahar: Evident, zaharul indulceste gogosile, dar hraneste si drojdia, ii creste activitatea si fragezeste aluatul.
- Oua: Ouale ofera structura si aroma.
- Unt: Untul topit promite o aroma sporita.
- Sare si extract de vanilie: Ambele adauga aroma. Incearca sa folosesti extract de vanilie facut in casa.
- Nucsoara: Putina nucsoara este ingredientul secret pentru acel gust confortabil si reconfortant de brutarie. Daca ai facut vreodata briosele mele cu fulgi de ciocolata, stii ca adauga o aroma delicioasa!
- Faina: Faina universala este structura aluatului. Va exista tentatia sa adaugi din ce in ce mai multa faina pe masura ce amesteci aluatul, dar sa nu o faci. Vrei un aluat foarte moale si pufos... pentru gogosi moi si pufoase. Aluatul poate fi totusi usor lipicios. Cand framanti, foloseste faina suplimentara pe maini si pe suprafata de lucru.
Prezentare generala

Cum se fac gogosile glazurate. Lasa-ma sa te ghidez prin acest proces ca sa intelegi ce faci. Gogosile facute in casa par putin intimidante, dar te asigur - nu e deloc asa!
- Pregateste aluatul. Aluatul se asambleaza cu ajutorul unui mixer. Poti face aluatul si manual dar necesita putina forta in brate. Dupa ce aluatul se aduna in bolul mixerului, framanta-l timp de 2 minute.
- Lasa aluatul sa creasca. Intr-un mediu relativ cald, aluatul creste in aproximativ 90 de minute.
- Da cu pumnul in aluat pentru a elibera aerul.
- Se ruleaza si se taie in gogosi. Intinde aluatul la o grosime de 1cm. Taie gogosile folosind o freza pentru gogosi de 7-9cm. Tapeteaza 1-2 foi de copt cu hartie pergament. Aseaza gogosile (si gaurile pentru gogosi) pe foaia de copt tapetata, apoi acopera usor si lasa-le sa se odihneasca in timp ce pregatesti uleiul.
- Pregateste uleiul. Folosind o oala rezistenta si un termometru pentru ulei, incalzeste uleiul la 191°C. Aseaza un gratar de racire peste o alta foaie de copt.
- Prajeste gogosile. Lucrand cu 2-3 gogosi la un moment dat, prajeste timp de 1 minut pe fiecare parte. Scoate cu grija din ulei si asezati-le pe gratarul pregatit (sau prosoapele din hartie).
- Glazura gogosilor. Scufunda fiecare gogoasa calda in glazura si acopera ambele parti. Dupa aproximativ 20 de minute, glazura se va intari.
Reteta: gogosi cu glazura
Gogosile glazurate de casa sunt mai usor de facut decat crezi! Pentru o reusita cat mai buna, nu va grabiti si cititi reteta inainte de a incepe.
- Calorii: 269 kcal
- Timp de pregatire: 1 ora
- Timp de gatire: 10 minute
- Timp total: 2 ore
- Portii: 12
1. Ingrediente (pastreaza pagina deschisa si bifeaza pasii parcursi)
- 1 cana (240 ml) de lapte integral, incalzit la aproximativ 43°C
- 1 lingura de drojdie uscata activa *
- 1/3 cana (65 g) de zahar granulat
- 2 oua mari
- 6 linguri (86 g) de unt nesarat, topit si usor racit
- 1 lingurita de extract de vanilie pura
- 1/4 lingurita de nucsoara macinata
- 1/2 lingurita de sare
- 4 cani (500g) de faina orice tip (mai adauga la nevoie)
- 1 - 2 sferturi de ulei vegetal *
2. Glazura
- 2 cani (240 g) de zahar de cofetarie, cernut
- 1/3 cana (80 ml) de smantana sau lapte integral
- 1/2 lingurita de extract de vanilie pura
3. Instructiuni
- Se prepara aluatul: Bate laptele cald, drojdia si zaharul impreuna in bolul mixerului dotat cu un carlig de aluat sau cu o paleta. Acopera si lasa sa stea timp de 5 minute. Amestecul ar trebui sa fie putin spumos pe deasupra, dupa aprox. 5 minute. Daca nu, incepe din nou cu drojdie noua.
- Adauga ouale, untul, vanilia, nucsoara, sarea si 2 cani (245 g) de faina. Batela viteza mica timp de 1 minut. Razuie marginile bolului cu o spatula de cauciuc, dupa cum este necesar. Adauga restul de faina si bate la viteza medie pana cand aluatul se aduna si se desprinde de pe peretii bolului, aproximativ 2 minute. Daca este necesar, adauga mai multa faina, cate o lingura pe rand, pana cand aluatul se desprinde de pe peretii bolului. Nu adauga prea multa faina, totusi. Vrei un aluat usor lipicios. Daca nu detii un mixer, poti amesteca acest aluat cu o lingura mare de lemn sau cu o spatula de cauciuc. Va fi nevoie de un pic de muschi la brate! :)
- Framanta aluatul: Pastreaza aluatul in malaxor si bate inca 2 minute sau framanta-l cu mana pe o suprafata usor presarata cu faina timp de 2 minute.
- Lasa aluatul sa creasca: Unge usor un bol mare cu ulei sau spray antiaderent. Aseaza aluatul in castron, intorcandu-l pentru a acoperi toate partile cu ulei. Acopera bolul cu folie de aluminiu, folie de plastic sau un prosop de bucatarie curat. Lasa aluatul sa creasca intr-un mediu relativ cald timp de 1,5-2 ore sau pana cand isi dubleaza dimensiunea.
- Formarea gogosilor: Cand aluatul este gata, loveste-l pentru a elibera aerul. scoate aluatul din castron si intinde-l pe o suprafata usor fainata. Daca este necesar, bate din nou pentru a elibera orice alte bule de aer. Cu ajutorul unui rulou, intinde aluatul pana cand are o grosime de 1cm. Folosind un taietor de gogosi de 7-9cm, taie 12 gogosi. Daca nu incap 12, foloseste resturile de aluat (doar nu o sa le arunci).
- Tapeteaza 1 sau 2 foi de copt cu hartie pergament sau covorase de silicon. Aseaza gogosile pe fiecare din aceste foi. Acopera-le lejer si lasa-le sa se odihneasca in timp ce incalzesti uleiul. Se vor ridica putin pe masura ce se odihnesc. Aseaza un gratar de racire peste o alta foaie de copt.
- Toarna uleiul intr-o oala mare si rezistenta, pusa la foc mediu. Incalzeste uleiul la 191°C. Adauga 2-3 gogosi pe rand si gateste timp de 1 minut pe fiecare parte. Scoate cu grija cu o spatula de metal sau o lingura cu fanta de metal. Poarta manusi de bucatarie daca sare ulei incins. Aseaza gogosile prajite pe gratarul pregatit. Repeta cu gogosile ramase, apoi opreste focul.
- Glazura gogosi: Bate toate ingredientele pentru glazura impreuna. Scufunda fiecare gogoasa caldain glazura (nu astepta ca gogoasa sa se raceasca), asigurandu-te ca acopera ambele parti. Pune inapoi pe suportul pregatit, pe masura ce excesul de glazura se scurge. Dupa aproximativ 20 de minute, glazura se va inchega + se va intari.
- Gogosile se savureaza cel mai bine in aceeasi zi. Le poti pastra intr-un recipient etans la temperatura camerei sau in frigider pentru 1-2 zile suplimentare.
+ Instructiuni de congelare
Pregateste reteta pana la pasul 5. Congeleaza gogosile modelate timp de pana la 3 luni. In ziua in care le serviti, lasati gogosile sa se dezghete si sa se odihneasca la temperatura camerei timp de aproximativ 4-5 ore. Prajiti conform instructiunilor. De asemenea, puteti congela gogosile prajite (nedospite). Lasati-le sa se raceasca complet, apoi congelati-le timp de pana la 3 luni. Dezghetati-le in frigider sau la temperatura camerei, apoi reincalziti-le dupa cum doriti (cuptorul cu microunde este excelent) si inmuiati-le in glazura.
+ Instructiuni de preparare peste noapte
Completati aluatul pana la pasul 3. In loc sa lasati sa creasca intr-un mediu cald la pasul 4, puneti aluatul acoperit in frigider peste noapte (8-12 ore). In dimineata urmatoare, scoateti-l din frigider si lasati-l sa creasca intr-un mediu cald pana la dublarea volumului. Aluatul va creste usor in frigider peste noapte, astfel incat cresterea in dimineata urmatoare nu va fi prea lunga. Dupa ce a crescut, continuati cu pasul 5.
+ Gaurile gogosilor
Adaugati gaurile (aluatul ramas din decuparea lor) in uleiul incins si prajiti-le pana devin aurii, aproximativ 30 de secunde, pe fiecare parte.
+ Lapte pentru gogosi
Laptele integral este o necesitate pentru un aluat cat mai fraged. Sau, puteti incerca lapte batut. Lapte mai putin gras functioneaza la limita - gogosile nu sunt la fel de gustoase sau bogate.
+ Drojdie pentru gogosi
Daca folositi o drojdie instant, timpul de crestere va fi putin mai scurt.
+ Ulei
Cantitatea de ulei depinde intr-adevar de cat de larga sau inalta este oala. Vrei ca uleiul sa umple aproximativ 1/3 din vas. Eu folosesc putin mai mult de 1 litru pentru cuptorul meu - deci depinde.
Uleiul ramas: nu turnati uleiul folosit in scurgerea chiuvetei. Lasati-l sa se raceasca, apoi turnati-l intr-un recipient gol si aruncati-l la gunoi sau refolositi-l.
Adaptat de la Mark Bittman si Top Pot Doughnuts
+ Unelte
Oala mare, cu fundul greu sau cuptor olandez, termometru de inalta caldura (imi place acest termometru de asemenea), si un taietor de gogosi. Daca nu aveti un taietor de gogosi, puteti folosi 1 mare + 1 taietor de biscuiti cu cercuri mai mici (mare ar trebui sa fie de aproximativ 3 si 1/2 inch)
Concluzie + Despre autor
In concluzie, pentru a face gogosi se urmeaza un anumit procedeu destul de simplu - insa mare grija in bucatarie deoarece uleiul foarte incins poate provoca accidente.
Este important sa se respecte proportiile si timpii de pregatire pentru a obtine gogosica perfecta. :)
Mult spor si pofta buna!
Despre Maria
(autor retete gogosi)
Yay, sa inceapa coacerea! Sunt Maria, iar dragostea si pasiunea mea pentru a manca cele mai delicioase alimente ma determina sa impartasesc aceasta dragoste aici cu voi. Cu peste 20 de ani de experienta in bucatarie, stiti ca retetele sunt testate si retestate pana la perfectiune. Chiar sunt fericita sa te intalnesc aici.
Daca ti-am fost de ajutor, ma poti ajuta si tu distribuind articolul pe facebook (click pe iconita de jos - dupa "Sfaturi si laude"). Multumesc
Sfaturi si laude de la gospodine
Daca doresti sa ne scrii, o poti face oricand folosind formularul nostru din sectiunea de contact.
Foarte bune
Buna Maria, a fost prima data cand am facut gogosi. Si au iesit foarte bine. Dar unele dintre ele aveau bule de aer, cred ca uleiul meu era prea fierbinte sau le-am lasat prea mult timp pe o parte. Dar au fost totusi bune... bune bune bune :)
AndaExcelente, si sunt pretentioasa
Aceasta reteta cu glazura a fost superba! Interiorul era atat de moale si avea un gust ataaaaat de bun! Cu siguranta as mai incerca asta si alta data!
ElizaPrima data nu se uita, lol
E prima data cand incerc sa fac gogosi. Aluatul s-a copt foarte bine, s-a dublat usor pana la ora 1,5, ceea ce presupun ca inseamna ca drojdia mea a fost buna?
Din pacate, cand am facut 3 gogosi de test, acestea aveau un gust dezgustator! Era atat de acru, mai acru decat cel mai acru aluat acru pe care vi-l puteti imagina. Am sfarsit prin a arunca restul aluatului.
Aveti idee ce am gresit de am putut cauza un gust atat de neplacut?
FlorisHmmmm
Fac asta pentru a 2-a oara, ultima data a fost acum vreo 6 luni, m-am blocat la primul pas pentru ca de fiecare data cand am incercat nu a devenit spumoasa dupa 5 minute, sau chiar dupa 10 cum am incercat in disperare, stiti ce as putea gresi?
EdiBune
Aceasta a fost o reteta uimitoare, dar din anumite motive au fost perfect moi in interior si totul la inceput, dar cand am mancat cateva in dimineata urmatoare au fost inca gustoase, dar au fost mai dure si aproape un pic de mestecat.
Fara numeDe incercat
Eu prefer sa prajesc in ulei de arahide. Punct de fum ridicat, fara gust ciudat. Nu-mi place sa folosesc produse din soia daca pot evita si cred ca uleiul vegetal are un gust ciudat. Uleiul de arahide este mai scump, asa ca, cu siguranta, filtrati si refolositi.
IulianaMultumesc Maria
Mi-au placut gogosile glazurate. Am facut-o ieri si am mancat si azi. A iesit foarte bine si a fost mai usor decat am crezut. Imi place cat de moale a fost aluatul si a crescut foarte bine. Multumesc Maria.
Rox5 stele
Ii dau 5 stele - stiu ca va fi fantastica, asa cum sunt toate retetele Mariei. ♥
Rebecayummmmyyyyy
Extra mega super. Mersi, au iesti super gogosi!
To eu🙏 Ti-am fost de ajutor? Atunci poti ajuta si tu distribuind articolul (cu un click pe iconita de jos). Multumesc!