Cum se fac galustele? (galuste cu gris, galuste cu faina)

  • 10 minute citit
cum se fac galustele

Cum se fac galustele, te intrebi. Galustele se fac din gris/faina, oua si sare - este tot ceea ce ai ai nevoie pentru a le face acasa - sunt foarte usor de facut si evident, sunt foarte gustoase. Altfel nu ai citi acest articol pentru a afla cum faci galuste, nu-i asa? :)

💡 Da, da, da - forma corecta este galusti, nu galuste! Voi pastra forma gresita in titlu deoarece 96% cauta astfel in Google iar in articol voi folosi ambele variante - important este sa avem posibilitatea sa invatam cu totii cum se fac atat galustele cat si galustile!

Galustele se pot face pentru diferite mancaruri:

  • Supa de legume cu galuste
  • Supa cu carne si galuste
  • Ciorba cu galuste (mai rar dar se face)
  • Tocanita de pui cu galuste pufoase

Poti folosi galuste aproape peste tot. Gustul mancarii nu este o stiinta exacta - asa ca poti sa te joci si sa experimentezi cat de mult doresti in a-ti folosi imaginatia in bucatarie. Intre timp, hai sa vedem cum se fac galustele.

Despre galustele cu gris

Ai pofta de galuste pufoase si fragede, asa cum ti le facea mama? Asta vei invata sa faci! Aceste galuste de casa cu gris (despre care vom vorbi imediat) sunt usor de facut cu doar cateva alimente de baza din camara. Vei invata sa faci galuste perfecte de fiecare data.

galuste
Farfurie de supa cu galuste pufoase

Ori de cate ori mama facea tocanite (cand eram mic), gaseam de cele mai multe ori galuste de casa in ele. Nu mancam niciodata preparate din magazin sau facute la cuptorul cu microunde (nu aveam asa ceva) si cu siguranta puteai simti gustul alimentelor.

Acesta este singurul mod in care gatesc astazi: nu folosesc niciun gadget electronic pentru a gati - cu exceptia aragazului electric. Nici nu cred ca galustele ar iesi folosind cuptorul cu mircounde dar in fine...

Asadar, galustele cu gris sunt printre preferatele multor romani, hai sa vedem cum faci galuste cu gris.

Ce sunt galustele

O galusca este o mica pucata de aluat care poate fi fiarta, prajita, coapta sau gatita la aburi. Exista o multime de varietati de galuste, de la galustele chinezesti umplute cu carne de porc si varza pana la galustele poloneze cu branza.

Aceste galusti fierte populare in Romania, sunt adesea combinate cu pui si bulion pentru a gati - este ceea ce cunoastem sub denumirea de tocanita de pui cu galusti.

Acestea se prepara prin aruncarea unor linguri de aluat intr-o oala clocotita de supa sau tocana. Amidonul din galuste ingroasa bulionul, rezultand o tocana bogata careia este imposibil sa ii rezisti.

💡 Pe de alta parte, dictionarul dex spune depre galusca: Preparat culinar de forma (relativ) sferica, facut din aluat, din gris, branza, carne tocata etc.

→   Cum faci cea mai buna glazura de ciocolata pentru diferite prajituri

Ingrediente pentru galuste

Dupa cum deja stii, exista mai multe tipuri de galuste:

  1. Galusti cu gris
  2. Galusti cu faina

Hai sa vedem cum se face fiecare tip de galusca in parte - ce avem nevoie, mai exact. Ar fi ideal daca le-ai testa pe ambele, sa hotorasti care-ti plac mai mult.

Fieare tip de galusca se face pentru anumite tipuri de mancaruri datorita consitentei diferite - asta nu inseamna ca nu poti experimenta inversandu-le. Dupa cum am spus, gustul nu e o stiinta exacta - este de fapt conditionare.

Galusti cu gris (pentru supe)

Aceste galuste se fac in mod special pentru supe! Aceasta reteta de galuste cu gris se face cu doar trei ingrediente pe care probabil le ai deja:

galuste-supa
Supa cu galuste din gris
  • Gris
    Din moment ce sunt galuste cu gris, acesta nu poate lipsi, nu-i asa? Ai nevoie de 70 g gris nu foarte fin
  • Oua
    Vei avea nevoie de un ou de 70 g - cantarit intreg, cu coaja
  • Sare
    Un varf de cutit de sare care va da subtil aroma galustelor. Nu pune prea multa sare, nu ai vrea sa iasa sarate!

Galusti cu faina (pentru tocanite)

Aceste galuste se fac in mod special pentru tocanite! Se face cu sase ingrediente pe care probabil le ai la indemana.

galuste-faina
Tocanita cu galuste din faina
  • Faina
    Aceste galuste se fac cu faina de toate tipurile - faina va crea structura de baza si va tine celelalte ingrediente impreuna, dupa cum urmeaza:
  • Praf de copt
    Praful de copt este un agent de fermentare, ceea ce inseamna ca elibereaza gaz care face ca aluatul sa se extinda. Praful de copt este responsabil pentru textura usoara si pufoasa a galustelor.
  • Zahar alb
    O lingurita de zahar adauga o nota extrem de subtila de dulceata si ajuta galustele sa isi pastreze umiditatea pe parcursul procesului de gatire incetinind dezvoltarea glutenului, ceea ce asigura ca galustele vor fi fragede.
  • Sare
    Un varf de cutit de sare asezoneaza galustele si accentueaza usor aromele celorlalte ingrediente.
  • Unt sau margarina
    Untul rece sau margarina se taie in amestecul de faina pentru a lega impreuna ingredientele uscate. De asemenea, mentine galustele usoare si fragede.
  • Lapte
    Laptele integral va ajuta la crearea unui aluat neted si umed.

Cum iti dai seama cand galustele sunt gata

Pentru a te asigura ca o galusca este gata de gatit, inteapa cu o furculita sau o scobitoare. Veti sti ca este gata atunci cand furculita sau scobitoarea iese curata.

In timp ti se va forma simtul, la fel cum simtea mama de cate ori facea galusti - nu statea niciodata sa verifice cat de curata iese furculita din galusca - ea stia imediat de cum intra furculita.

Cum se pastreaza galustele

Poti pastra resturile de galuste gatite sau supa de galuste intr-un recipient etans in frigider timp de doua-trei zile. Reincalzeste-le usor pe aragaz sau in intervale de 10 secunde in cuptorul cu microunde.

Da, da... am spus ca prefer sa nu folosesc cuptor cu microunde sau alte gadget-uri similare dar cand esti pe fuga si trebuie sa mananci repede... mai conteaza?

Cum se congeleaza galustele

Unora le place sa congeleze aluatul de galuste pentru a le gati mai tarziu rapid si usor.

Nici ca se poate mai usor: Trebuie doar sa arunci linguri de aluat pe o foaie de copt, sa congelezi rapid timp de cel putin trei ore iar apoi sa transferi aluatul deja congelat intr-un recipient sau intr-o punga cu fermoar care sa reziste la congelare. Eticheteaza cu data si congeleazp timp de aproximativ trei luni.

Cand este timpul sa le folosesti, lasa galustele sa se dezghete timp de aproximativ 30 de minute si apoi arunca-le direct in supa sau tocana.

Retete cu galuste

Pentru ca ne-ati cerut in comentarii, iata si o reteta extrem de simpla pentru a face o supa foarte simpla cu galuste. Din pacate, evitam sa oferim retete mai complexe deoarece gusturile difera foarte mult de la o persoana la alta.

1. Reteta foarte simpla cu galuste

Ingrediente

  • 1 cana de faina de toate tipurile
  • 2 lingurite de praf de copt
  • 1 lingurita de zahar alb
  • ½ lingurita de sare
  • 1 lingura de margarina
  • ½ cana de lapte

1. Se amesteca intr-un castron: faina, praful de copt, zaharul si sarea. Taiati untul pana cand amestecul este sfaramicios. Se adauga laptele si se amesteca pana cand se formeaza un aluat suficient de gros pentru a fi luat cu o lingura. Lasati aluatul sa se odihneasca timp de 3 pana la 5 minute.

2. Aruncati aluatul cu lingurite in tocanita sau supa clocotita. Se acopera si se lasa sa fiarba la foc mic fara a ridica capacul timp de 15 minute. Se serveste.

Pofta buna!

💡 Pentru a face galuste cu patrunjel, adauga 1 lingura de fulgi de patrunjel la ingredientele uscate. Pentru o consistenta mai fina, cerne amestecul de faina.

2. Reteta de supa cu galuste (video)

Iata inca o reteta, de aceasta data de supa cu galuste in format video. :)

3. Reteta Papricas cu pui cu galuste de faina (video)

Iata inca o reteta, de aceasta data de tocanita/papricas cu galuste, din nou video.

Galusti sau galuste? Cum este corect?

Asadar, intreabrea este: care este forma corecta de plural a substantivului galusca?

  • Forma corecta: galusti
  • Forma gresita: galuste

Probabil ai auzit des forma gresita, precum "galuste cu prune". Dupa parerea mea, cuvintele (indiferent de limba) au fost inventate cu scopul de a comunica (cuvintele sunt inventie umana). Problema noastra, a tuturor, este ca am ajuns sa fim prinsi in propria noastra inventie.

Indiferent ce crezi despre formele corecte sau incorecte ale limbii vorbite (indiferent ce limba o fi), e alegerea ta pana unde mergi cu perfectiunea. Important este sa facem galuste perfecte. Corect? :)

Sfaturi si laude de la gospodine

Daca doresti sa ne scrii, o poti face oricand folosind formularul nostru din sectiunea de contact.

Foarte gustoase

5 stele

Am facut aceleasi galuste vechi de ani de zile. Le-am facut chiar si pentru ciorba cu pui. Am incercat in trecut si cu sifon, in speranta ca ies mai pufoase insa...

Doina

Vreau mancaruri complete cu galuste

3 stele

Da fratilor, puneti si voi retete cu mancaruri complete cu galuste. Acum stiu sa fac galuste dar ce sa fac cu ele daca nu stiu sa fac supa si tocani?

Simo

Pufoase galustele

5 stele

Galustele au iesit atat de usoare, pufoase si gustoase..... Cautam o reteta de galuste facuta de la zero in loc de amestec si am fost atat de fericita sa o gasesc pe aceasta. Multumescccccc

Cristina

Asa da..

5 stele

Am completat o tocana de legume cu aceste galuste intr-o seara, anul asta. Oh, yum! Cu adevarat delicioase. Mancarea perfecta a romanului! *)

Viorica
Spune și prietenilor tăi despre articol

Articole similare

Culinar