Ceai rosu: tot ce trebuie sa stii despre ceaiul rosu

  • 13 minute citit
ceai rosu

Ceaiul rosu (cunoscut si sub denumiera de Rooibos Red Tea) este un termen larg pentru a descrie o bautura care se intampla sa fie de culoare rosie. Singurul ceai rosu adevarat nu provine de la o planta de ceai, ci de la o tufa de iarba cu lame. Aceasta planta ierboasa nu creste nicaieri in lume, cu exceptia unui singur loc.

Ce este ceaiul rosu?

Ceaiul rosu este de fapt Rooibos sau Aspalathus linearis - denumirea stiintifica. Vorbim despre adevaratul ceai rosu, nu doar despre culoare.

ceai-rosu-1
Planta de ceai rosu (Rooibos sau Aspalathus linearis)

Ceaiul rosu este cultivat si recoltat intr-o singura zona mica din lume pentru a crea ceaiul rosu pe care il cunoastem si il iubim sub numele de rooibos. Exista si alte tipuri de ceai care sunt denumite "rosii" datorita infuziei sau amestecului de plante care ii confera o nuanta rosie.

Ceaiul rooibos rosu este o varietate interesanta, deoarece abia intra in clasificarea tisanurilor (plante medicinale) si nu este un ceai adevarat ca cel negru sau verde. Plantele de rooibos sunt cultivate doar in regiunea muntilor Cederberg din Africa de Sud. Aspalathus linearis (rooibos) inseamna "tufis rosu". Planta arata asemanator cu un tufis mare de iarba de desert.

Citeste si Ceai pentru diaree

Cultivare si recoltare ceai rosu

Plantatiile de ceai rosu din Muntii Cederberg din Africa de Sud si din jurul acestora cultiva rooibos in conditii care imita cele din Marea Mediterana. Dupa plantarea semintelor, plantele de rooibos (ceai rosu) au nevoie de aproximativ 18 luni pentru a se maturiza, dupa care lamelele plantei sunt recoltate la sfarsitul verii pana la inceputul toamnei. Lamele sunt taiate chiar deasupra bazei plantei si legate in manunchiuri.

ceai-rosu-2
(Rooibos) Ceai rosu recoltare

Taiere, transpiratie, fermentare

Fagurii sunt transportati la o locatie de procesare, unde lamelele (frunzele) sunt introduse in masini care le taie in bucati mai mici. Apoi, bucatile sunt lasate sa "transpire". In timpul "transpiratiei", firele de iarba devin rosii din cauza oxidarii. Atat oxidarea, cat si culoarea rosie sunt cele care dau aroma distinctiva a rooibos-ului. 

Uscare, sortare, pasteurizare

Dupa ce transpiratia este finalizata, ceaiul este uscat la soare. Apoi trece la sortarea in functie de lungime. Masinile sorteaza bucatile mai mari de cele mai mici. Ceaiul trebuie sa treaca printr-un proces de sterilizare a acestuia de orice potentiale bacterii. Pasteurizarea se face prin aburirea ceaiului. Acesta se rostogoleste apoi pe paturi unde este uscat cu aer cald.

Clasificarea si ambalarea

Ceaiul, acum steril, merge intr-o cladire mare unde lucratorii sorteaza si clasifica manual ceaiul in functie de lungime, culoare, aroma si gust. Fiecare lot sortat va fi prelucrat sub forma de frunze libere sau de pliculete de ceai si apoi va fi trimis la diferiti exportatori.

Citeste si Ceai de ghimbir

Istoria ceaiului rosu (Rooibos Red Tea)

Cu peste 300 de ani in urma, indigenii Khoisan Bush au fost primii care au incercat sa prepare rooibos. Ceaiul facut din aceasta planta a devenit ceva ce le-a placut datorita aromei si gustului. 

Trib Khoisan Bush
Trib Khoisan Bush

La sfarsitul anilor 1700, Carl Thunberg (un botanist din Europa) se afla in zona muntilor Cederberg. El observa diverse plante cand a vazut indigeni care se urcau pe munte pentru a culege o planta si a face ceai din ea. Interesul sau de a afla mai multe despre acest ceai a declansat introducerea rooibosului in lume. 

Mai tarziu, colonistii olandezi din zona Cape din Africa de Sud au descoperit ca ceaiul rosu era mult mai ieftin de cultivat si de recoltat decat ceaiul negru cu care erau obisnuiti. Pe masura ce din ce in ce mai multi imigranti si colonisti au sosit in zona, rooibos a prins contur si a devenit bautura prin excelenta a zonei.

Ce gust are ceaiul rosu?

Ceaiul Rooibos este bine cunoscut pentru aromele sale multidimensionale, strat dupa strat. Acest ceai este experimentat la un nivel foarte personal, iar ceea ce o persoana gusta, alta gaseste un set complet diferit de arome. 

ceai-rosu-4
Preparare ceai rosu

Expertii in degustarea ceaiului au creat o roata senzoriala pentru rooibos datorita descriptorilor extinse dintr-o degustare de rooibos din 2009. Pentru a va da o idee despre cat de vast este profilul de arome, degustatorii au elaborat 121 de descrieri diferite pentru aroma, gustul si senzatia pe care o ofera ceaiul pe palat.

Cateva dintre caracteristicile rooibosului pe care le-au remarcat au fost:

  • Rooibos de calitate inferioara: mucegait, amar, ierbos.
  • Rooibos de buna calitate: miere, lemnos, floral, caramel

Soiuri de ceai rosu

Tipuri de ceai rosu. Atunci cand se mentioneaza "ceai rosu", unii asociaza termenul pentru a defini culoarea unui ceai, indiferent de tipul de ceai, infuziile de flori sau de ierburi sunt cele care creeaza culoarea rosie a acestor ceaiuri.

ceai-rosu-3

Ceai rosu cu frunze de zmeura

Acest ceai nu este rosu asa cum este perceput, ci de un galben deschis in forma sa nealterata. Atunci cand alte ingrediente sunt amestecate, culoarea ceaiului va fi mai inchisa. Diferiti producatori de ceai adauga ingrediente suplimentare la acest ceai care pot include alte ierburi, fructe uscate sau ceai negru/verde.

Ceai de zmeura rosie

In comparatie cu ceaiul de frunze de zmeura rosie, acest ceai are culoarea rosie din cauza fructelor uscate de zmeura si a altor plante si fructe amestecate. Ceaiurile pot include hibiscus, macese, mere, fructe de soc sau mere. 

Ceai de trandafir rosu

"Red Rose Tea" este o marca de ceai produsa de Red Rose Company, detinuta de compania-mama Harris Tea. Red Rose Tea este un amestec de ceaiuri negre provenite din plantatiile de ceai negru din India, Indonezia, Kenya si Sri Lanka (Ceylon).

Ceai Red Clover

Ceaiul de trifoi rosu este o tisana (planta) preparata din frunze si flori de Trifolium pratense. Acest ceai din plante este adesea folosit in medicina traditionala. Ceaiul poate avea o gama variata de culori (de la chihlimbar la chihlimbar rosiatic), iar culoarea depinde de faptul daca florile sunt infuzate sau amestecate cu frunzele de ceai. 

Ceai de ginseng rosu

Ceaiul de ginseng rosu este, de asemenea, o tisana (pe baza de plante) si este obtinut din planta de ginseng (Panax.) Planta de ginseng este recoltata, uscata si prelucrata in diferite forme folosite pentru a face ceai, care includ un extract, cristale sau pulbere. In mod obisnuit, ceaiul de ginseng rosu se face cu cristale care se dizolva in apa fierbinte. Culoarea acestui ceai nu este rosie, ci oarecum chihlimbarie.

Ceai de hibiscus

Ceaiul de hibiscus este un ceai de o culoare rosie frumoasa, dar, la fel ca multe alte ceaiuri rosii, si acesta este o tisana (planta.) Acest ceai este facut de obicei din frunze, flori si calici de Hibiscus sabdariffa. O ceasca din acest ceai arata ca un suc de afine. Cu toate acestea, nu are un gust asemanator cu cel de merisor, ci este mai degraba floral.

Este ceaiul rosu mai bun decat ceaiul verde?

Diferentele definitorii intre ceaiul rosu si ceaiul verde se reduc la continutul de cofeina. Cu toate acestea, exista si alte cateva lucruri care pot influenta si care este mai bun.

ceai-rosu-0

Ceaiul rosu -vs- ceaiul verde

Un studiu privind diferentele dintre ceaiuri arata cum variaza mineralele si taninurile intre ceaiul rosu (rooibos) si ceaiul verde: ceaiul rosu este cu aproape 25% mai bogat in minerale decat ceaiul verde si, de asemenea, are cu 86% mai multe taninuri decat ceaiul verde. Un alt studiu a sustinut ca ceaiul rosu (rooibos) este mai putin bogat in taninuri. Cu cat taninurile dintr-un ceai sunt mai mari, cu atat ceaiul va avea un gust mai astringent si cu atat mai multi antioxidanti.

Ceaiul rosu (rooibos) are beneficii semnificative fata de ceaiul verde:

  • Mai bogat in antioxidanti
  • Mai bogat in minerale
  • Fara cofeina
Ceai Rosu Ceai Verde
Fara cofeina Contine coferina
Taninuri: 19.15% Taninuri: 2.65%
Antioxidanti: 19.15% Antioxidanti: 2.65%
Minerale
  • Cupru: 0.006 (mai putin)
  • Mangan: 0.28 (mai putin)
  • Fier: 0.017 (mai mult)
  • Zinc: 0.015 (mai putin)
  • Magneziu: 1.4 (mai mult)
  • Calciu: 2.18 (mai mult)
  • Sodiu: 0.96 (mai mult)
  • Potasiu: 30.8 (mai mult)
  • Fosfor: 3.26 (mai mult)
Minerale
  • Cupru: 0.007 (mai mult)
  • Mangan: 0.66 (mai mult)
  • Fier: 0.005 (mai putin)
  • Zinc: 0.017 (mai mult)
  • Magneziu: 1.18 (mai putin)
  • Calciu: 1.02 (mai putin)
  • Sodiu: -
  • Potasiu: -
  • Fosfor: -

Este bine sa bei ceai rosu in fiecare zi?

Consumul zilnic de ceai rosu cu moderatie se spune ca este rezonabil de sigur. Cu toate acestea, potrivit unui studiu recent, consumul de cantitati mari sau utilizarea pe termen lung a ceaiului rosu (rooibos) poate fi daunator pentru ficat. Cei care sufera de cancere legate de san, uter, ovare, prostata, testicule sau tiroida sunt avertizati inainte de a consuma rooibos.

In plus, constatarile au indicat interactiuni medicamentoase intre rooibos (ceai rosu) si anumite medicamente, cum ar fi Carbamazepina, Rifampicina, Fenobarbitalul, Fenitoina, glucocorticoizii, Eritromicina, Ketoconazolul, Claritromicina si Verapamilul.

Nu dispunem de expertiza necesara pentru a recomanda sau consilia cu privire la consumul sau utilizarea ceaiului rosu. Cu toate acestea, prezentam surse de incredere cu informatii direct legate de acesta. A bea sau a nu bea ceai rosu se reduce la o alegere personala.

Beneficiile ceaiului rosu

Pentru ce este bun ceaiul rosu? Exista afirmatii si constatari din numeroase studii efectuate pe sobolani conform carora ceaiul rosu (rooibos) este benefic ca antioxidant, antiinflamator si antiviral. Beneficiile la oameni au confirmat ca ceaiul promoveaza o inima sanatoasa. 

Protejeaza impotriva bolilor neurodegenerative

Creierul nostru este supus stresului oxidativ, rezultand daune care duc la boli precum Alzheimer si Parkinson. Un studiu a fost facut pentru a afla cum afecteaza aportul de antioxidanti afectiunile a descoperit ca ceaiul rooibos este foarte benefic. Antioxidantii, cum ar fi flavonoidele, aspalatina si glucozidul de dihidrochalcona, actioneaza ca protectori pentru neuronii din creierul nostru.

Antiviral

Un studiu a fost realizat pe pacienti care au consumat aproximativ sase cani de ceai rosu timp de o saptamana. Ceaiul a fost preparat timp de 20 de minute de fiecare data. Rezultatele studiului au raportat ca ceaiul i-a protejat pe pacienti impotriva herpesului simplex si a HPV (virusul papiloma uman) 

Retete: Cum sa bei ceai rosu

Cum se bea ceaiul rosu? Pentru ca am abordat nu doar rooibos, ci si alte tipuri de ceaiuri rosii, avem cateva retete pe care le puteti incerca. 

Reteta 1. Ceai rosu Rooibos preparat in mod traditional

Aceasta forma nealterata de ceai rooibos este cel mai bun mod de a experimenta straturile de aroma despre care am discutat mai devreme. Explorati ceea ce gustati atunci cand luati prima inghititura.

Ingrediente

  • 2 cani de apa
  • 1 lingurita de ceai rooibos vrac

Indicatii

  • Aduceti apa la fierbere.
  • Se ia de pe foc.

Adaugati ceaiul din frunze libere intr-un infuzor si aruncati-l intr-o ceasca de ceai.
Turnati apa in ceasca de ceai si lasati sa se infuzeze timp de 5 minute.
Scoateti infuzorul.

Savurati!

💡 Sfat: Se potriveste perfect cu un eclair de ciocolata sau cu un brownie!

Reteta 2. Ceaiul rece Rooibos cu capsuni infuzate cu capsuni

Avem un ceai minunat de care sa ne bucuram vara. Tot ce este minunat in rooibos si capsuni proaspete este reunit in ceaiul rece.

Ingrediente

  • 6 cani de apa
  • Gheata
  • 1 cana de capsuni proaspete pasate
  • 6 lingurite de ceai rooibos vrac

Mod de preparare

  1. Aduceti apa la fierbere.
  2. Se ia de pe foc.
  3. Puneti ceaiul din frunze libere intr-un infuzor si aruncati-l in vasul cu apa fierbinte.
  4. Se lasa sa se infuzeze pana se raceste sau pana la temperatura camerei.
  5. Spalati bine capsunile si zdrobiti-le cu mana sau cu un robot de bucatarie.
  6. Turnati piureul de capsuni intr-un ulcior mare.
  7. Se toarna ceaiul rooibos preparat in ulcior.
  8. Se adauga gheata.
  9. Turnati in pahare si savurati!

💡 Sfat: Adaugati o lingura de frisca pe partea de sus a ceaiului rece pentru un plus de dulceata.

Intrebari si raspunsuri

Care este diferenta dintre ceaiul rosu si ceaiul negru?

Ceaiul rosu poate fi diferit de ceaiul negru din cauza numelui sau a ingredientelor. Exceptie face ceaiul Red Rose, care este un amestec de ceaiuri negre. Singurul lucru care ii poate determina pe bautorii de ceai sa presupuna ca este rosu este numele de marca (Red Rose Tea.) 

Celelalte ceaiuri rosii pe care le-am mentionat sunt tisane (ceaiuri din plante.) Ceaiul din plante nu are cofeina, deoarece nu este facut din adevarata planta de ceai (Camellia sinensis.) Ceaiurile negre sunt de obicei savurate la mese si pe parcursul zilei ca bautura, in timp ce tisanele sunt consumate mai mult in scopuri terapeutice.

Este ceaiul rosu mai bun decat ceaiul verde?

Diferentele definitorii intre ceaiul rosu si ceaiul verde se reduc la continutul de cofeina. Cu toate acestea, exista cateva alte lucruri care pot influenta si care este mai bun.

Exista cafeina in ceaiul rosu?

Tisanele (ceaiurile de rooibos, trifoi rosu, hibiscus, ginseng rosu si zmeura) nu contin cofeina, deoarece nu sunt fabricate din planta de ceai Camellia sinensis (ceai negru si verde). Totusi, ceaiul Red Rose este un amestec de ceaiuri negre si contine cofeina. Ceaiul negru este ceaiul cu cea mai mare cantitate de cofeina si poate contine pana la 50 mg de cofeina per ceasca. Consumul zilnic de cofeina recomandat de FDA (Food and Drug Administration) este de 400 mg. 

Concluzie

Nu va temeti de "rosu" pentru ca e bun! Ceaiul rosu este un ceai minunat de savurat, indiferent daca va place rooibos, zmeura sau hibiscus. Aceste ceaiuri sunt perfecte pentru petreceri de ceai, pentru divertisment sau pentru a le savura in timp ce va relaxati la soare. Nu uitati, moderatia este cheia cu rooibos.

🙏 Ti-am fost de ajutor? Atunci poti ajuta si tu distribuind articolul (cu un click pe iconita de jos). Multumesc!

Spune și prietenilor tăi despre articol

Articole similare

Sănătate & Lifestyle