Ce este Baking Soda?

  • 8 minute citit
ce este baking soda

Ce este Baking Soda? Baking Soda este Bicarbonat de Sodiu. Baking Soda este unul dintre cei mai folositi agenti de fermentare in produsele de patiserie. Acest compus chimic simplu, cunoscut si sub numele de bicarbonat de sodiu, se gaseste in natura sub forma cristalina, dar este macinat pana la o pulbere fina pentru a fi utilizat in bucatarie.

baking-soda
Recipient baking soda (bicarbonat de sodiu)

Cum functioneaza Baking Soda?

Bicarbonatul de sodiu (sau Baking Soda in limba engleza) este un compus alcalin care, atunci cand este combinat cu un acid, va produce dioxid de carbon gazos. Micile bule de dioxid de carbon raman blocate in aluat, ceea ce face ca acesta sa se umfle sau sa creasca. Acizii obisnuiti folositi pentru a provoca aceasta reactie includ otetul, sucul de lamaie, laptele batut, iaurtul si crema de tartru.

Baking Soda va produce gaz la descompunerea cauzata de caldura. Nu este necesar niciun acid pentru ca aceasta reactie sa aiba loc ci doar expunerea la temperaturi de peste 80 de grade Celsius (176 de grade Fahrenheit).

Cand se foloseste Baking Soda?

Baking Soda este folosita pentru a dospi multe "paini rapide", cum ar fi clatitele, briosele si prajiturile, precum si alimentele prajite. Aceste aluaturi nu sunt suficient de rezistente pentru a-si pastra forma pentru perioada de timp de care are nevoie drojdia pentru a crea gaz. Deoarece bicarbonatul de sodiu produce rapid gaz, nu este necesar sa se lase aluatul sa creasca timp indelungat precum in cazul painii cu drojdie. Atunci cand aluatul este expus la caldura, devine rigid, iar expansiunea cauzata de bulele de gaz se fixeaza.

Daca un aluat care contine bicarbonat de sodiu (Baking Soda) este lasat sa stea la temperatura camerei, acesta va incepe sa creasca incet si va deveni usor pufos, deoarece acizii si bazele reactioneaza in aluat. A doua crestere, mai spectaculoasa, are loc in cuptor, atunci cand aluatul este expus la caldura. Caldura accelereaza reactia acido-bazica, precum si provoaca descompunerea bicarbonatului de sodiu, ambele producand gazul de fermentare. Actiunea de fermentare a bicarbonatului de sodiu este adesea atat de rapida incat poate fi observata in timp real.

→   Cum sa dormi 8 ore in 4 ore? (8 ponturi)

Cum pastrez Baking Soda?

Dupa ce ati deschis cutia de carton, depozitati bicarbonatul de sodiu intr-o punga sau intr-un recipient cu fermoar inchis. Pastrati-l intr-un loc racoros si intunecat, cum ar fi o camara, departe de aragaz si de dulapul cu condimente, pentru a preveni absorbtia de mirosuri nedorite. Teoretic, este bun pe termen nelimitat, dar isi poate pierde din putere dupa aproximativ sase luni. Bicarbonatul de sodiu expirat poate fi folosit in continuare pentru curatenie in gospodarie, dar nu-l folositi pentru gatit.

Daca dulapul unde depozitati Baking Soda este aproape de aragaz sau deasupra masinii de spalat vase ori a chiuvetei, ar fi indicat va puneti cutia sau punga de bicarbonat de sodiu intr-o punga de plastic cu fermoar sau intr-un recipient de depozitare pentru a feri de umezeala.

Cum iti dai seama ca bicarbonatul de sodiu este proaspat?

Deoarece Baking Soda se poate descompune in timp, este posibil sa doriti sa testati potenta bicarbonatului de sodiu. Pentru a testa bicarbonatul de sodiu, pur si simplu adaugati un varf de cutit de bicarbonat de sodiu la o cantitate mica de otet intr-un bol. Daca face spuma viguros, bicarbonatul de sodiu este inca activ. Aceasta reactie poate crea o cantitate mare de spuma, asa ca asigurati-va ca faceti acest lucru deasupra unei chiuvete.

Baking Soda -vs- Praf de Copt

In timp ce bicarbonatul de sodiu este un compus strict alcalin, praful de copt este bicarbonat de sodiu deja combinat cu un acid. Compusul acid din praful de copt este sub forma de sare, ceea ce inseamna ca nu va reactiona cu baza pana cand nu se adauga un lichid.

BBaking Soda este buna de folosit in retetele care includ alte ingrediente acide. In cazul in care o reteta nu contine un acid, utilizarea prafului de copt este potrivita, deoarece acesta contine propriul sau acid. Utilizarea bicarbonatului de sodiu in retete alcaline poate da un gust amar, deoarece nu exista suficient acid pentru a neutraliza bicarbonatul de sodiu alcalin.

Multe retete solicita atat bicarbonat de sodiu (Baking Soda), cat si praf de copt pentru a asigura o actiune de fermentare maxima, dar raportul va depinde de aciditatea relativa a celorlalte ingrediente. In general, ar trebui sa folositi mai putin bicarbonat de sodiu decat praf de copt. O buna regula de baza in retetele de copt este de a folosi 1/4 lingurita de bicarbonat de sodiu la o cana de faina sau 1/2 lingurita de praf de copt la o cana de faina.

Retete care utilizeaza Baking Soda

Baking Soda functioneaza nu numai ca agent de fermentare in retetele de copt, ci este folosit si pentru a da o culoare bronzata covrigilor si pentru a descompune pectinele rezistente, cum ar fi cele care se gasesc in pielitele de naut.

  • Paine irlandeza cu sifon
  • Covrigi de casa
  • Humus israelian facut in casa

Alte utilizari pentru Baking Soda

Baking Soda este bine cunoscuta pentru capacitatea sa de a absorbi mirosurile. Din acest motiv, bicarbonatul de sodiu este adesea plasat in frigidere, congelatoare si alte spatii inchise pentru a absorbi mirosurile neplacute.

Baking Soda este un produs de curatare favorizat datorita texturii sale granulare, care ajuta la frecare, iar pH-ul sau alcalin poate dizolva unele depuneri si acumulari.

Baking Soda se mai poate folosi pentru a stinge mici incendii dar... va trebui sa pastrati la indemana o cantitate mare.

Cum testezi daca Baking Soda este proaspata?

Pentru a afla daca Baking Soda s-a stricat, vei avea nevoie de un acid, cum ar fi otetul. Bicarbonatul de sodiu reactioneaza cu ingredientele acide din retetele tale pentru a produce gaz de dioxid de carbon. Aceste bule de gaz sunt cele care actioneaza pentru a face aluatul sa creasca. Drojdia si praful de copt produc, de asemenea, gaz de dioxid de carbon pentru a face aluatul sa creasca.

  1. Aruncati o lingura de bicarbonat de sodiu intr-un bol.
  2. Adaugati un strop de otet sau suc de lamaie sau alt lichid acid.
  3. Daca amestecul efervesce puternic, bicarbonatul de sodiu este inca bun.
  4. Daca nu obtineti prea multa efervescenta, bicarbonatul de sodiu s-a stricat.
  5. Folositi restul cutiei pentru curatenie sau asezati-o in frigider deschisa pentru a elimina mirosurile; dar cumparati o alta cutie pentru coptul dumneavoastra.

Baking Soda se strica?

Bicarbonatul de sodiu este bun la nesfarsit, dupa data limita de consum doar ca in timp isi poate pierde din putere Puteti folosi o regula empirica - doi ani pentru un pachet nedeschis si sase luni pentru un pachet deschis. In timp ce bicarbonatul de sodiu vechi poate sa nu mai produca la fel de multa actiune leviganta, acesta este inca sigur de consumat. Retetele  s-ar putea sa nu iasa la fel de bine insa vor fi comestibile.

Spre deosebire de praful de copt, bicarbonatul de sodiu are nevoie de un acid pentru a-l activa. Simpla absorbtie a umiditatii din aer nu va declansa nicio reactie. Acesta este motivul pentru care bicarbonatul de sodiu este vandut in recipiente de carton care se deschid cu o clapeta libera, mai degraba decat intr-un recipient sigilat, ca in cazul prafului de copt. Bicarbonatul de sodiu nu are de obicei o data de expirare pe ambalaj.

Bicarbonatul de sodiu se poate strica daca a fost expus la umiditate acida. Poate ca l-ati lasat pe tejghea si s-a udat cu apa care continea otet, suc de lamaie sau alt acid. Poate ca apa dvs. este putin acida sau a luat reziduuri acide de pe tejghea. Probabil ca ati observa ca, cutia s-a umezit si ati putea vedea rezultatele actiunii de bubuit.

Praful de copt este diferit; acesta are componenta acida inclusa in pulbere. In timp, ingredientele se vor descompune reciproc, mai ales daca recipientul a fost deschis si expus la aer, de unde poate prelua umezeala. Ar trebui sa fiti atenti la data de expirare a acestuia. De asemenea, este inteligent sa etichetati praful de copt cu data la care l-ati deschis.

🙏 Ti-am fost de ajutor? Ne poti ajuta si tu distribuind articolul (cu un click pe iconita de jos). Multumesc!

Spune și prietenilor tăi despre articol

Articole similare

Blog