Capsuni: cum plantezi si cresti capsunii?

  • 25 minute citit
capsuni cultivare crestere

Cand se planteaza capsunii. Capsunile sunt incredibil de usor de cultivat, cu fructe dulci si suculente, carora este greu sa le rezisti. Daca plantezi mai multe soiuri, poti avea recolte de la inceputul verii pana in toamna. Ocupa putin spatiu, asa ca sunt excelente in containere si chiar in cosuri suspendate.

  • Denumire stiintifica: Fragaria moschata
  • Familie: Rosacee
  • Subfamilie: Rosoidae
  • Denumiri populare: capsun de gradina, fragi de gradina, pomite.
  • Dictionar Dex: Planta erbacee taratoare din familia rozaceelor, cu frunze trifoliate si cu flori mici albe, cultivata pentru fructele ei comestibile (Fragaria moschata).

Cultivare rapida a capsunilor (tabelul este orientativ, in functie de soi):

Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie
    Cultivare Cultivare   Recoltare
Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie
Recoltare Recoltare Cultivare
Recoltare
Cultivare    
ico-gradina-1
ico-gradina-2
ico-gradina-3
ico-gradina-4
ico-gradina-5
ico-gradina-6
 

Semanare capsuni

Cele mai multe capsuni sunt cultivate din stoloni sau plante tinere, dar capsunile alpine pot fi cultivate si din seminte.

capsuni-5

Cum cultivi capsuni alpine: Seamana toamna sau primavara, in ghivece mici sau tavi umplute cu compost multifunctional. Asigura-te ca, compostul este fin si ferm inainte de insamantare.

Imprastie semintele in mod subtire si uniform pe suprafata si acopera-le usor cu nisip fin.

Acopera ghiveciul/tava cu o punga de plastic transparenta sau cu o folie de sticla pentru a mentine umiditatea si umbra pana la germinare. Semintele semanate toamna trebuie sa fie pastrate in frigider.

Germinarea necesita temperaturi de 18-21°C (65-70°F). In plus, poate fi lenta si neregulata.

capsuni-7

De indata ce rasadurile au doua frunze adevarate si sunt suficient de mari pentru a putea fi manevrate, inteapa-le la 2.5 cm distanta una de cealalta.

Se planteaza in luna mai, intr-un loc insorit sau usor umbrit, in pamant sau in containere.

Cresterea capsunilor

Udare si hranire

Udati frecvent plantele noi, in timpul perioadelor de seceta din timpul sezonului de crestere. Incercati sa evitati sa udati coroana sau fructele, deoarece acest lucru poate favoriza aparitia bolilor fungice.

La inceputul primaverii, hraniti plantele care cresc in pamant cu un ingrasamant general cu continut ridicat de potasiu. Imprastiati o jumatate de mana pe metru patrat/curte in jurul plantelor.

Hraniti-le pe cele din containere si din saci de cultura cu un nutret lichid cu continut ridicat de potasiu, cum ar fi nutretul pentru rosii, saptamanal sau la doua saptamani pe parcursul sezonului de crestere.

Intarcarea capsunilor

Pastrati straturile de capsuni fara buruieni. Pentru a reduce nevoia de plivire, puteti planta prin fante in membrana de suprimare a buruienilor sau in folia de polietilena.

Cultivare capsune in containere

Capsunile sunt usor de cultivat in containere. Un compost multifunctional fara turba este o alegere buna. Printre recipientele potrivite se numara sacii de cultura, cosurile suspendate, jgheaburile si cazile. Desi ghivecele traditionale pentru capsuni au un aspect atractiv, acestea fac dificila mentinerea unor plante sanatoase si productive.

Cultivarea in ghivece evita acumularea de probleme de sol, dar controlul impotriva gargaritei vitei de vie este adesea esential.

Protejarea florilor si a fructelor

In cazul in care ameninta inghetul, protejati florile si/sau fructele timpurii peste noapte cu o panza horticola.

Daca nu se cultiva prin folii de polietilena, protejati fructele in curs de dezvoltare de solul umed, introducand paie sau "covorase de capsuni" sub fructe atunci cand acestea incep sa se umfle. Acest lucru ajuta la mentinerea curateniei fructelor si la suprimarea buruienilor. Unii gradinari prefera sa foloseasca paie de orz, deoarece sunt moi, dar si paiele de grau pot fi folosite fara probleme.

Va fi nevoie de plasa pentru a impiedica pasarile sa dezbrace fructele, dar indepartati-o dupa recoltare pentru a permite pasarilor sa se hraneasca cu orice daunator ramas. Folositi o plasa de 2 cm sau 2,5 cm din plastic sau o alta plasa sintetica si sustineti plasele pe un sistem de stalpi si sarma sau sfoara de polipropilena, inaltand cusca la 1,2 m pentru a permite accesul pentru recoltare.

Daca veveritele reprezinta o problema, protejati fructele cu o plasa de sarma.

Dupa recoltare

  • Plantati stoloni de rezerva (plante tinere care se dezvolta ca ramificatii ale parintelui) in orice goluri din rand sau folositi-i pentru a inlocui plantele vechi. Indepartati stolonii nedoriti
  • Unii gradinari prefera un rand continuu in al doilea si al treilea an, mai degraba decat plantele distantate. Recolta totala poate fi mai mare, dar calitatea fructelor nu este la fel de buna Indiferent de metoda pe care o folositi. Pastrati un spatiu liber intre randuri pentru a avea acces pentru plivit si recoltat.
  • In cazul capsunilor cu fructe de vara, dupa ce s-a terminat recoltarea, taiati frunzele vechi la aproximativ 10 cm deasupra coroanei, pentru a permite dezvoltarea frunzelor proaspete. Acest lucru nu este necesar in cazul plantelor cu fructe de toamna - in schimb, indepartati frunzele vechi in timpul curatarii de la sfarsitul sezonului.
  • Indepartati, de asemenea, mulciul de paie, covorul de fibre sau folia de polietilena neagra, pentru a preveni acumularea de daunatori si boli.
  • Scoateti plasele pentru ca pasarile sa se poata hrani cu daunatorii.
capsuni-6

Replantarea

Un pat de capsuni dureaza de obicei pana la patru ani daca este plantat intr-un sol bine drenat, fertil si lipsit de buruieni suparatoare. Pentru a evita acumularea de boli, alegeti o alta parcela si replantati capsunile la fiecare trei ani.

Inmultire capsuni

Capsunile pot fi inmultite din stoloni (plante tinere care se dezvolta ca ramificatii ale parintelui) la sfarsitul verii, dar nu mai tarziu de inceputul toamnei:

  • Ingropati ghivece de 9 cm (3½ inci), umplute cu compost pentru ghiveci multifunctional, langa plantele de capsuni si introduceti in ele stoloni individuali.
  • Prindeti-i cu bucati de sarma subtire in forma de U, de aproximativ 15 cm (6 inci).
  • Pastrati-le bine udate pentru a favoriza cresterea radacinilor
  • Taiati noile plante tinere de la planta mama atunci cand sunt inradacinate
  • Capsunile perpetue produc putini stoloni si este mai bine sa cumparati plante noi anual.

Sunt disponibile crescute din seminte, dar nu sunt recomandate, cu exceptia capsunilor alpini de care am pomenit mai sus.

Cultivarea capsunilor intr-o sera incalzita

Capsunile cultivate intr-o sera incalzita pot produce fructe inca de la jumatatea lunii martie, desi, pentru fructe de calitate superioara si bine colorate, este mai bine sa se urmareasca recoltarea in aprilie.

Soiurile potrivite pentru fortarea in sera includ:

  • Cambridge Favourite
  • Honeoye
  • Rosie
  • Royal Sovereign
  • Tamella
capsuni-8

Recoltare la jumatatea lunii martie

  • Aduceti plantele din containere in sera la mijlocul lunii decembrie, dar nu le incalziti si nu le udati pana la aparitia primelor frunze noi, cu exceptia pulverizarii cu apa in zilele insorite. Pastrati atmosfera umeda si limitati ventilatia la zilele insorite. Cresteti udarea pe masura ce se dezvolta frunzele.
  • La sfarsitul lunii decembrie: incepeti sa dati caldura usoara si mentineti temperatura nocturna la 7-10°C (45-50°F). Prea multa caldura va duce la cresterea frunzisului in detrimentul florilor
  • In februarie: cand se deschid florile, cresteti temperatura la 15°C (60°F) si oferiti ventilatie in timpul zilei, desi, in general, mentineti o atmosfera umeda, cu exceptia perioadei de polenizare. Polenizati manual zilnic cu o pensula moale pentru a asigura o recolta buna de fructe bine conturate
  • Cand fructele incep sa se formeze: cresteti temperatura la 18°C (65°F). Pentru a obtine fructe de cea mai buna calitate, subtiati florile prin indepartarea celor mai mici imediat dupa ce petalele au cazut, lasand opt pana la zece fructe sa se maturizeze
  • Reduceti ventilatia si mentineti in permanenta atmosfera bine umezita pana la inceperea coacerii. Udati abundent si stropiti frecvent cu apa pe timp insorit pentru a favoriza fructele mari si a descuraja mucegaiul. Pe masura ce fructele se coloreaza, cresteti ventilatia, reduceti udarea si opriti complet stropirea cu apa pentru a reduce riscul de putrezire a fructelor
  • Aplicati o jumatate de furaj lichid la fiecare 10 pana la 14 zile pana cand fructele incep sa se coloreze. O hranire excesiva va duce la fructe moi, fara gust si va creste riscul de putrefactie 

Recoltarea capsunilor de la jumatatea lunii aprilie 

  • Aduceti recipientele in sera la inceputul lunii ianuarie. Incepeti sa incalziti usor aproximativ trei saptamani mai tarziu, mentinand o temperatura nocturna de 4-8°C (40-45°F) pana cand incep sa apara florile in februarie, apoi cresteti-o la 10°C (50°F).
  • Polenizati manual, asa cum este descris mai sus, si urmati aceleasi regimuri de udare si hranire.
  • Dupa caderea petalelor: cresteti temperatura la 13°C (55°F). Odata ce incepe coacerea, o temperatura mai scazuta va imbunatati culoarea si aroma, dar va incetini procesul de coacere.

Recoltarea capsunilor de la sfarsitul lunii aprilie pana la inceputul lunii mai

  • Aduceti capsunile intr-o sera neincalzita in februarie si urmati pasii pentru recoltarea de la jumatatea lunii aprilie.

→   Cand se pun cartofii in pamant: plantare/cultivare si recoltare

Plantare capsuni

Cumpararea de plante de capsuni

Exista trei tipuri de capsuni:

1. Capsuni ca fructe de vara. Acestea produc cele mai mari fructe - au o perioada de recolta scurta, dar intensa, de doua sau trei saptamani. Exista soiuri cu fructe timpurii, mijlocii si tarzii, cu recolta de la inceputul pana la mijlocul verii.

2. Capsunile perpetue. Sunt numite uneori si capsuni vesnic purtatoare, acestea produc roade mici de fructe pe o perioada lunga, de la inceputul verii pana la primele ingheturi de toamna. Recoltele nu sunt la fel de abundente ca in cazul soiurilor cu fructe de vara, fructele sunt mai mici si este mai putin probabil ca plantele sa produca stoloni. Marimea fructelor si recolta totala se reduc in al doilea an, asa ca cel mai bine este sa fie replantate anual

3. Capsuni alpini. Aceste plante mici, iubitoare de umbra, produc fructe mici, aromate si cu gust dulce si tolereaza conditii mai reci decat majoritatea capsunilor cu fructe mai mari. Nu au nevoie de ingrijire speciala si pot fi lasate sa se descurce singure dupa plantare

Cumparati intotdeauna plantele de la un furnizor de renume, astfel incat sa te asiguri de faptul ca soiurile sunt conforme si ca plantele sunt lipsite de boli. 

capsuni-9

Capsunile pot fi cumparate sub forma de plante in ghiveci sau de stoloni:

  • Plantele tinere in ghiveci sau pachetele de plante in fise se gasesc in mod normal la vanzare incepand cu sfarsitul primaverii si pot fi plantate imediat ce le cumparati.
  • Randunelele arata ca niste mici grupuri de radacini cu foarte putine frunze. Nu va speriati, asa ar trebui sa arate. Puteti cumpara stoloni de la sfarsitul verii pana la inceputul primaverii si trebuie plantati la inceputul toamnei sau la inceputul primaverii (evitati plantarea iarna, cand pamantul este umed si rece).
  • Stolonii depozitati la rece pot fi plantati de la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii - acesti stoloni special pregatiti vor da rod la 60 de zile dupa plantare

Capsunile alpine pot fi cumparate si sub forma de seminte.

Exista o multime de soiuri de capsuni din care puteti alege, cu diferite caracteristici, inclusiv diferite niveluri de dulceata, arome, marime/forma a fructelor si perioade de recoltare.

Daca plantati mai multe soiuri cu perioade de recoltare diferite, puteti avea recolte de la inceputul verii pana la primele ingheturi.

Cautati in special soiurile care au primit un premiu RHS Award of Garden Merit (AGM), care arata ca au avut rezultate bune in teste.

Unde se planteaza capsunile

Capsunilor le place solul fertil, bine drenat, usor acid, si se dezvolta cel mai bine in plin soare, dar tolereaza si umbra. Capsunile alpine se dezvolta bine la umbra.

capsuni-3

Evitati sa plantati in locuri predispuse la inghet, care pot deteriora florile, sau in locuri expuse, care ingreuneaza accesul insectelor polenizatoare la flori. 

Capsunile sunt cultivate in mod traditional in randuri, intr-un pat dedicat sau intr-o parcela de capsuni. In cazul unui sol sarac, cel mai bine este sa le cultivati in paturi suprainaltate, care asigura un drenaj mai bun si o adancime mai mare de inradacinare.

Evitati sa plantati in solul care a fost folosit anterior pentru cartofi, crizanteme sau rosii, deoarece toate acestea sunt predispuse la boala verticillium wilt.

Capsunile cresc bine si in containere, inclusiv in cosuri suspendate si in jardiniere, precum si in saci de cultura.

Se pot obtine recolte timpurii prin cultivarea capsunilor intr-o sera incalzita.

Cum se planteaza capsunile

Plantati la mijlocul primaverii sau la sfarsitul verii/inceputul toamnei (nu mai tarziu de a doua saptamana din septembrie in regiunile sudice, sau prima saptamana din septembrie in nord), in sol umed.

Pregatiti solul sapand doua galeti de gunoi de grajd bine descompus sau compost de gradina pe metru patrat/curte. Adaugati un ingrasamant de uz general in cantitate de 100 g (3 oz) pe metru patrat/curte.

Sapati o groapa suficient de mare cat sa incapa radacinile. Taiati usor radacinile la 10 cm (4 in) daca este necesar, apoi imprastiati-le in groapa. Asigurati-va ca baza coroanei se sprijina usor pe suprafata inainte de a o intari usor. Plantarea la adancimea corecta este importanta - daca coroana este plantata prea adanc, va putrezi, iar daca este plantata prea putin adanc, plantele se vor usca si vor muri. Udati bine plantele.

Distanta intre plante este de 35-40 cm, in randuri de 75-100 cm.

Multi gradinari cultiva capsuni prin folii de polietilena, de preferinta albe cu negru pe partea inferioara, dar orice folie de plastic pentru mulcire este suficienta. Aceasta suprima buruienile, retine apa in sol si impiedica stropirea solului pe fructe. Un sistem de irigare, cum ar fi o teava de scurgere, instalat sub folie, poate ajuta la mentinerea umiditatii.

Daca se planteaza toamna sau la inceputul primaverii: indepartati prima floare la capsunile perpetue, dar la capsunile cu fructe de vara indepartati florile doar daca plantele sunt slabe.

Cand plantati stoloni: pastrati la rece la sfarsitul primaverii sau la inceputul verii, lasati florile. Acestia vor produce capsuni in 60 de zile, revenind la perioada lor naturala de recoltare in anul urmator.

capsuni-4

Recoltarea capsunilor

Cand se coc capsunile. Capsunile se coc de la inceputul verii pana la inceputul toamnei, in functie de soi. 

capsuni-1

Culegeti-le cand sunt de un rosu aprins pe toata suprafata, de preferat in partea cea mai calda a zilei, deoarece atunci sunt cele mai gustoase.

Mancati-le cat mai curand posibil - nu se pastreaza bine odata coapte. Majoritatea nu isi pastreaza forma nici atunci cand sunt congelati.

Soiuri de capsuni recomandate

Asadar, iata soiurile de capsuni recomandate. Exista mult mai multe soiuri, evident, insa momentan ne vom limita la acestea:

capuni-soi-vibrant
 

Vibrant

Vibrant este o capsuna de sezon timpuriu care produce recolte mari de fructe de padure de marime medie spre mare, de culoare rosu aprins, la inceputul verii, iar o a doua recolta poate fi produsa in septembrie, daca temperaturile din iulie nu sunt prea ridicate.

capuni-soi-alice
 

Alice

Alice este una dintre cele mai bune capsuni din mijlocul verii, care produce recolte bune de fructe de padure dulci si suculente, de culoare portocalie/rosie stralucitoare, cu o aroma superba.

capuni-soi-cambridge-favourite
 

Cambridge Favourite

Cambridge Favourite este probabil cel mai cunoscut dintre toate soiurile de capsuni disponibile, producand fructe de marime medie, de culoare portocalie/rosie, de la jumatatea lunii iunie, care isi pastreaza foarte bine forma si aroma. Acest soi este un soi fiabil, are o rezistenta buna la toate bolile si se comporta bine pe o gama larga de soluri si conditii de crestere.

capuni-soi-hapil
 

Hapil

Hapil este un capsun de mijloc de sezon si este adesea considerat unul dintre cele mai bune soiuri disponibile. Hapil produce recolte mari de fructe de padure mari, lucioase, de culoare rosu deschis, cu o aroma dulce excelenta.

capuni-soi-honeoye
 

Honeoye

Honeoye este un capsun timpuriu, dar cu recolta abundenta, care produce boabe mari, de culoare rosu aprins. Acest soi poate fi sensibil la mucegai, dar merita sa fie cultivat.

capuni-soi-pegasus
 

Pegasus

Pegasus este un capsun de vara tarzie, cu recolta abundenta, considerat a avea o buna rezistenta generala la boli. Boabele mari, rosii, sunt usor de consumat, dulci si suculente.

capuni-soi-rhapsody
 

Rhapsody

Rhapsody este o capsuna de sezon tarziu care produce recolte mari de fructe de padure atractive, lucioase, mari si rosii. Rhapsody este considerat a avea o oarecare rezistenta la boli.

capuni-soi-symphony
 

Symphony

Symphony este o capsuna de sezon tarziu care produce recolte mari de fructe de padure rosii, atractive, lucioase, cu o aroma excelenta. Desi este considerat rezistent la boli, poate fi sensibil la mucegai.

Daunatorii si bolile capsunilor

Capsunile pot suferi de o serie de probleme, de la daune provocate de pasari si melci pana la probleme specifice, cum ar fi virusul capsunilor si ochiul negru al capsunilor.

Fructele pot fi afectate ocazional de filarioza. Musca fructelor, drosofila cu aripi patate (SWD), este posibil sa devina o problema din ce in ce mai mare.

Evident, acestea pot suferi daune cauzate si de frig.

Capsunile cultivate in containere pot fi afectate de gargarita vitei-de-vie.

Pentru capsunile cultivate sub sticla, afidele si paianjenul rosu sunt cei mai problematici daunatori, in timp ce mucegaiul si mucegaiul cenusiu pot fi, de asemenea, o problema.

Mucegaiul gri

capsuni-mucegai-gri
Capsuna prinsa de mucegaiul gri

Mucegai gri casuni. O crestere fungica, de obicei gri, pufoasa, care poate incepe sub forma unor pete palide sau decolorate. Mucegaiul cenusiu ( botrytis) este o boala frecventa, in special in conditii de umezeala sau de umiditate. Sporii patrund in plante prin intermediul tesuturilor deteriorate, al ranilor sau al florilor deschise. Mucegaiul poate afecta si fructele care se coc, cum ar fi capsunile. Sporii negri care se odihnesc supravietuiesc peste iarna.

Remediu pentru mucegaiul gri al capsunilor

Indepartati partile deteriorate ale plantelor inainte ca acestea sa se infecteze. Taiati zonele infectate in tesut sanatos si curatati resturile infectate. In sere, reduceti umiditatea prin aerisire si evitati supraaglomerarea plantelor tinere si a rasadurilor.

Mucegai pulverulent

capsuni-mucegai-pulverulent
Exemplu de mucegai pulverulent pe frunza capsuna

Apare sub forma unui depozit de pudra alba pe suprafata frunzelor, iar frunzele devin pipernicite si apoi se zbarcesc.

Remediu pentru mucegaiul pulverulent al capsunilor

Pastrati solul umed si cultivati in locuri mai racoroase.

Daune cauzate de inghet

capsuni-inghet
Exemplu de protectie a capsunilor de inghet

Ingheturile tarzii pot afecta cresterea, ducand la moartea sau la deformarea acesteia.

Remediu pentru daunele de inghet ale capsunilor

Indepartati orice crestere deteriorata si protejati cu un strat dublu de vata horticola daca se anunta inghet.

Gargarita vitei de vie

capsuni-gargarita-vita-vie
Gargarita vitei de vie, daunator al capsunilor

Gorjii adulti ai vitei de vie mananca crestaturile de pe marginea frunzelor, in timp ce larvele grasute, de culoare alb-crem, cu capetele maro, provoaca mai multe pagube la radacini, cu care se hranesc. Acest lucru poate ucide plantele.

Remediu - protejarea capsunilor de gargarita vitei de vie

Unica metoda pentru a proteja capsunile de gargarita vitei de vie este prin aplicarea controlului biologic.

Tratamentele chimice se aplica inainte de inflorit - in perioada de aparitie a adultilor cu: CALYPSO 480SC – 0,02% sau MAVRIK 2F - 0,05% (0,500 l/ha in 1000 l apa) (insecticide selective pentru albine). Daca atacul acestor daunatori persista, tratamentul cu insecticid se poate repeta alternand produsele.

Retete

#1 Gem de capsuni

Aceasta reteta face o dulceata moale - trebuie pastrata la frigider si consumata in cateva saptamani.

1. Ingrediente

  • 1 kg de capsuni
  • 750 g de zahar pudra auriu
  • O jumatate de lamaie

2. Detalii - obtinerea unor rezultate perfecte

  • Indepartati cojile de la fructe de padure si aruncati-le.
  • Puneti fructele intr-o cratita adanca, cu fundul gros, impreuna cu lamaia si zaharul.
  • Se aduce la fierbere si se lasa sa fiarba rapid timp de 10 minute sau pana cand atinge punctul de coacere.
  • Se opreste focul si se lasa 20 de minute inainte de a se pune in borcane calde, complet sterilizate si se sigileaza.
  • Pentru a verifica daca gemul a atins punctul de coacere, trebuie sa faceti "testul incretiturii".
  • Acesta consta pur si simplu in a lua o lingura de gem din cratita, a o turna pe o farfurie rece si a o pune in frigider timp de cinci minute sau in congelator timp de doua sau trei minute.
  • Impingeti gemul cu degetul; daca se increteste, atunci este gata, daca este inca lichid, atunci continuati sa gatiti inca cateva minute.

#2 Tarta cu mascarpone de capsuni

Puteti folosi o baza de patiserie pentru o tarta moale cu fructe, dar mult mai usor de realizat este o baza de biscuiti crocanta, asemanatoare cu cea a unui cheesecake. Consider ca orice biscuit crocant este potrivit, dar biscuitii dulci de ovaz sunt deosebit de potriviti.

1. Ingrediente (pentru 6-8 portii)

  • 1 ou mare
  • 1 lingura de zahar pudra
  • 250 g de branza mascarpone
  • O picatura de extract de vanilie
  • 250 g de capsuni

2. Pentru baza de miez:

75 g de unt
Biscuiti cu migdale, portocale sau biscuiti dulci de ovaz

Veti avea nevoie de o forma de tarta dreptunghiulara de aproximativ 34x12cm (13x5in) cu o baza detasabila (sau ceva similar).

3. Detalii - obtinerea unor rezultate perfecte

  • Pentru baza de firimituri, topiti untul intr-o cratita mica. Zdrobiti biscuitii pana obtineti o pulbere grosiera intr-un robot de bucatarie sau folosind o punga de plastic si un sucitor.
  • Amestecati bine firimiturile cu untul, apoi rasturnati tema in forma de tarta, netezindu-le in colturi si pe margini. Presati ferm, dar nu atat de tare incat sa se compacteze. Baza este mai buna cand este usor sfaramicioasa.
  • Pentru a face umplutura, incepeti prin a separa oul, puneti galbenusul intr-un castron cu zaharul si bateti cateva secunde pana cand se amesteca bine.
  • Bateti in mascarpone pana cand obtineti o crema de culoarea cremei. Se amesteca putin extract de vanilie - o picatura sau doua ar trebui sa fie suficiente. Cu un tel curat, bateti albusul de ou pana cand acesta devine tare, apoi incorporati-l in crema de mascarpone.
  • Puneti amestecul pe crusta de biscuiti, intinzand-o usor pana la margini.
  • Decojiti fructele de padure, taiati-le felii subtiri, apoi aranjati-le peste mascarpone.
    Se pastreaza la rece, scotand tarta din frigider cu 20 de minute inainte de a o servi.

Cum se scrie corect: capsune sau capsuni?

Trebuie retinut faptul ca exista substantive care au mai multe forme de plural. Unele dintre acestea au aceeasi semnificatie, in timp ce altele au semnificatii diferite.

Ambele forme "casune" sau "casuni" sunt corecte atunci cand vine vorba despre fruct. Cand vorbim despre planta, forma corecta la plural este "casuni".

Asadar, data viitoare pot sa cumpar trei caserole de "casuni" sau "casune" - ambele forme sunt acceptabile. Dar, atunci cand cumpar rasaduri pentru cultivarea acestor fructe, forma corecta este "casuni", nu"casune".

Prin urmare, ai cazut din capsun cand erai mic? :)

Concluzie

Daca doresti, poti viziona si video-ul de mai jos pentru detalii suplimentare pentru cresterea capsunilor.

Asadar, acum stii cum sa cultivi capsuni si sa le cresti chiar si acasa, daca doresti - chiar si pe balcon, de ce nu?

Mult succes!

Daca ti-am fost de ajutor, ne poti ajuta si tu cu un share pe facebook (un click pe iconita de jos). Multumim!

Spune și prietenilor tăi despre articol

Articole similare

Casă și grădină