Cafeaua de dimineata

  • 15 minute citit
cafeaua de dimineata

A sta jos cu o ceasca de cafea dimineata este o modalitate excelenta de a va trezi si de a va lua cateva momente pentru dumneavoastra inainte de a iesi in graba pe usa. Dar cum este gustul cafelei dumneavoastra? Este usor sa te obisnuiesti cu o rutina si sa te trezesti ca nu te bucuri cu adevarat de gustul cafelei tale de incredere. Vestea buna este ca puteti lua cateva masuri simple pentru a da un impuls cafelei dumneavoastra.

10 moduri de a-ti imbunatati cafeaua de dimineata

1. Alegerea bobului de cafea

cafea-2

Este usor sa alegi aceeasi cafea pe care o bei de ani de zile, dar selectia de cafea din ziua de azi este vasta si impresionanta. De la cafeneaua locala pana la magazinul alimentar, exista multe cafele incredibile pe care le puteti explora.

Testarea aparatelor de cafea cu presa franceza

Nici o boaba de cafea bine prajita nu trebuie sa coste mult. Poti gasi unele cafele de calitate si la preturi accesibile daca esti dispus sa incerci marci necunoscute. Pur si simplu cautati la jumatate de kilogram si asigurati-va ca testati diferite prajiri. 

2. Depozitarea cafelei

Odata ce ati adus acasa boabele de cafea, acestea trebuie sa fie depozitate corect pentru a ramane proaspete. Asta inseamna un recipient ermetic plasat intr-un loc racoros, intunecat si uscat - nu in congelator. Daca folositi un recipient transparent, puneti-l intr-un dulap departe de caldura aparatelor.

De asemenea, evitati sa stocati o cantitate mare de boabe de cafea, deoarece acestea au cel mai bun gust la scurt timp dupa prajire. Incercati sa folositi boabele intregi in decurs de o luna si cafeaua macinata in decurs de doua saptamani.

3. Cea mai buna macinare

cafea-4

Cafeaua macinata cu grija este cea mai gustoasa si merita cateva minute in plus din timpul dumneavoastra. Exista mai multe optiuni de rasnite de cafea si fiecare va gasi o preferinta personala. Unele modele electrice macina automat boabele de cafea atat de fin pe cat doriti, in timp ce altele necesita reglaje manuale si experimente. 

Odata ce ati gasit cea mai buna rasnita, este timpul sa potriviti dimensiunea zatului de cafea cu tehnica de preparare a cafelei. Marimea macinarii determina cat de repede trece apa prin cafea si cata aroma extrage. Daca apa trece prea repede, cafeaua este insuficient extrasa si va avea un gust acru sau acid. Cafeaua supraextrasa este rezultatul unei curgeri lente a apei si creeaza o cafea amara sau fara gust.

Presiunea si debitul de apa sunt diferite pentru fiecare stil de filtru de cafea, asa ca este important sa alegeti marimea corecta a macinarii:

  • Cafeaua turceasca: Macinare super fina ca zaharul pudra
  • Espresso: macinare extrafina, asemanatoare cu faina
  • Espresso pe aragaz (Moka Pot): Macinare fina de consistenta sarii de masa
  • Pour-Over Dripper: Macinare medie spre fina sau (pentru Chemex) macinare medie spre grosiera.
  • Drip Machine si Siphon Brewer: Macinare medie similara cu 
    Cold Brew, French Press si Percolator - macinat grosier

4. Masurarea cafelei macinate

Fiecare metoda de preparare va necesita un raport diferit intre boabele de cafea macinate si apa. Folositi prea putin si nu veti avea nicio aroma; prea mult si veti obtine un noroi gros.

Cheia este sa gasiti cantitatea perfecta de boabe de cafea pentru aparatul de cafea si pentru numarul de cesti de cafea pe care le faceti la un moment dat.

De exemplu, o masina standard de picurare, foloseste o lingura de cafea pentru fiecare ceasca de apa. Daca este necesar, masurati-va boabele cu un cantar de bucatarie pentru a obtine de fiecare data cantitatea perfecta pentru gustul dumneavoastra.

5. Foloseste apa curata

cafea-5

Indiferent de modul in care o preparati, cafeaua nu este altceva decat boabe de cafea si apa. Dupa ce ati avut grija sa selectati boabele potrivite si sa gasiti macinarea ideala, urmatorul pas logic este sa va uitati la apa.

Cea mai buna apa pe care sa o folositi atunci cand preparati cafea sau ceai este curata si rece. Apa distilata imbuteliata sau apa filtrata de la robinet va produce o ceasca de cafea mai buna si cu un gust mai curat decat apa direct de la robinet.

6. Incercati o tehnica de preparare diferita

Exista mai multe metode de a prepara o ceasca de cafea, asa ca nu trebuie sa va limitati la un aparat traditional de cafea cu picurare. Ati putea incerca, de exemplu, un stil pour-over sau o presa franceza.

Aparatele de cafea espresso de pe aragaz, cum ar fi oala moka, si popularul Aeropress sunt, de asemenea, optiuni excelente. Fiecare dintre acestea va crea o ceasca de cafea bogata si aromata, care deseori eclipseaza o cafetiera cu picurare. Acestea pot necesita ceva mai mult timp si atentie si nu vor prepara la fel de multe cesti deodata, dar rezultatul merita adesea.

Daca aveti o bucatarie mica, aceste alternative pot elibera spatiu pretios pe tejghea si pot reduce, de asemenea, deseurile de filtre de hartie. Aceeasi teorie se aplica si in cazul aparatelor de cafea cu o singura portie, care sunt convenabile, dar nu va lasa niciun control asupra cafelei.

7. Curatare echipament

O cafetiera nu este o tigaie de fonta si nu se imbunatateste pe masura ce devine "condimentata". Reziduurile ramase in urma procesului de preparare a cafelei vor diminua gustul acesteia, asa ca este important sa va curatati cafetiera.

In cazul majoritatii preselor, a cafetierelor si a ibricelor de pe aragaz, puteti pur si simplu sa spalati piesele cu mana o data pe saptamana sau cam asa ceva. Unele pot fi aruncate in masina de spalat vase, dar verificati mai intai cu producatorul.

Daca observati ca cafeaua nu se prepara chiar asa cum trebuie, ar putea fi timpul pentru o curatare in profunzime, deoarece particulele mici de cafea pot infunda aparatul de preparare si filtrele. Consultati producatorul pentru instructiuni de curatare. Pentru multe dintre ele, puteti folosi o solutie de otet: Amestecati parti egale de otet si apa fierbinte si lasati piesele aparatului de preparat sa se inmoaie timp de cateva ore, apoi clatiti bine. Daca incalziti apa intr-un ceainic, detartrati-l in mod regulat si pe acesta cu otet si apa.

In cazul unui filtru de cafea cu picurare, curatati piesele interioare pentru a elimina acumularile de cafea si minerale. Folositi o parte de otet cu doua parti de apa si treceti-o prin aparat. Clatiti-l cu doua sau trei treceri de apa pana cand apa este limpede si a disparut mirosul de otet.

8. Evita cafeaua veche

cafea-3

Cafeaua amara, cu gust neplacut, este adesea rezultatul unei cafele supraincalzite sau arse. Se intampla de obicei atunci cand lasati ibricul pe un arzator de incalzire pana cand se usuca sau cand cineva de la birou devine suficient de disperat pentru un zvacnet de dupa-amiaza. Mai rau este practica de a o reincalzi in cuptorul cu microunde!

Daca vreti sa va bucurati cu adevarat de cafea, preparati un ibric sau o ceasca proaspata. Cel mai bine este sa lasati o oala pe placa de incalzire pentru cel mult o ora. Pentru a evita irosirea cafelei, puneti-o in frigider si savurati cafeaua rece mai tarziu in cursul zilei.

9. Explorati indulcitorii si cremelul

Orice ceasca de cafea poate fi indulcita cu o varietate de indulcitori si creme. Unii oameni spun ca o ceasca buna nu ar trebui sa aiba nevoie de aditivi, dar este cafeaua ta, asa ca amesteca ce vrei tu!

Incercati o mica bucata de unt in loc de lapte sau smantana. Scortisoara este un inlocuitor excelent al zaharului, iar siropurile simple aromate sunt usor de preparat. Congeleaza o parte din resturile de cafea cu lapte si zahar in cuburi de cafea pentru o cafea rece rapida sau creeaza-ti propria crema irlandeza (renunta la whisky, daca vrei). Distreaza-te, urmeaza-ti starea de spirit si nu vei mai avea niciodata o ceasca plictisitoare.

10. Invata sa faci cafeaua ca la cafenea

Priveste-l pe barman la cafenea cum prepara cateva bauturi si iti vei da seama ca nu sunt complicate. Exista multe moduri in care puteti crea cu usurinta bauturi `de cafenea` acasa. 

De exemplu, un latte necesita lapte spumat, care necesita un tel si o cratita. O cafea Americano poate fi facuta cu o cafetiera de espresso pe aragaz si un ceainic cu apa. Va plac bauturile aromatizate? Siropurile sunt secretul! Odata ce le veti descoperi, va va face placere sa le preparati si veti economisi o multime de bani in acest proces.

Cafea de dimineata stimuleaza ziua

cafea-1

Fie ca iesiti pe usa pentru un antrenament devreme, fie ca mergeti la birou, va grabiti sa va duceti copiii la scoala sau aveti o zi linistita acasa, tuturor ne place sa ne incepem ziua simtindu-ne bine. Acest lucru ar putea implica exercitii fizice, meditatie, un somn, o cafea de dimineata sau o combinatie dintre toate acestea.

O ceasca de cafea dimineata va poate incalzi, va poate umple si va poate trezi simturile. Exista o multime de beneficii daca va incepeti ziua cu ceva ce va place, iar daca sunteti un iubitor de cafea, atunci nu exista un mod mai bun de a aborda ziua decat cu cappuccino-ul, cafeaua cu lapte sau cafeaua neagra lunga preferata in mana.

Beneficiile cafelei de dimineata

Haideti sa exploram cateva dintre beneficiile de a incepe ziua cu o cafea la micul dejun.

Bunastarea

O cafea de dimineata va poate ridica energia, va poate face sa va simtiti bine si va poate calma un inceput devreme sau ramasitele unei nopti nedormite. Bautul unei cesti din amestecul dumneavoastra preferat va poate ajuta sa va treziti, sa va simtiti mai alert si sa va pregatiti pentru a va aborda ziua.

Trezirea simturilor

Cafeaua de calitate miroase grozav si are un gust delicios. Cine nu iubeste mirosul de cafea proaspat preparata dimineata sau sunetul aparatului de cafea care se incalzeste si laptele fierbinte aburind. O cafea de dimineata ne trezeste toate simturile intr-un mod pozitiv si ne face sa ne simtim bine.

Antioxidanti

Stiati ca cafeaua contine antioxidanti? Cafeaua este bogata in antioxidanti, asa ca cafeaua de dimineata este o alta modalitate de a-i adauga in dieta dumneavoastra, alaturi de fructe, legume, nuci, cereale integrale si o parte din carne, pasare si peste.

Calduros si sanatos

O cafea calda este incalzirea perfecta pentru iarna si are un gust si mai bun daca o puteti prepara chiar dvs. fara a parasi confortul sufrageriei dvs. Un alt beneficiu al savurarii cafelei de acasa este posibilitatea de a o consuma din ceasca sau cana preferata. Una in care va savurati cafeaua de ani de zile, una care are un citat inspirat sau care va aminteste de un moment special sau o ceasca care va pastreaza cafeaua la temperatura potrivita? Folosirea unei cesti preferate poate adauga o caldura familiara cafelei de dimineata.

Beneficii financiare

In plus fata de beneficiile mentale si fizice ale unei cafele de dimineata, exista si beneficii financiare pentru a savura o cafea de dimineata acasa cu Nespresso.

Aparatul dvs. de cafea Nespresso si selectia de capsule va vor economisi timp si bani si va vor oferi ceasca dvs. preferata de cafea in fiecare dimineata. Daca va simtiti aventuros, puteti adauga o doza suplimentara de cultura de cafenea in dimineata cu niste latte art.

Stimularea pielii

Beneficiile unei cafele de dimineata nu includ doar consumul unei cesti. Boabele de cafea ramase pot fi folosite pentru a face un scrub de cafea revigorant pentru corpul tau. Este un alt mod de a incepe ziua cu cafea si de a da un impuls si pielii si simturilor tale. Fa-ti propriul scrub de cafea cu cateva obiecte de uz casnic si adauga-l la rutina ta de dimineata.

La o discutie

In cele din urma, o ceasca de cafea de dimineata este o scuza minunata pentru a sta de vorba si a imparti o cafea cu un prieten, un membru al familiei sau un coleg. Indiferent cum arata diminetile voastre, impartasirea inceputului de zi cu cineva va stimula modul in care va simtiti. A depana amintiri la o ceasca de cafea este o modalitate fantastica de a incepe dimineata, pregatindu-va pentru ziua si saptamana care urmeaza.

Intrebari si raspunsuri

Cum sa faci o cafea perfecta de dimineata?

Turnati 1 si 1/2 cesti de lapte intr-un borcan mic de sticla sau intr-un alt borcan care are capac. Adaugati 2 linguri de zahar brun deschis si 1/4 lingurita de scortisoara macinata, apoi agitati timp de aproximativ un minut. Turnati 1/2 ceasca de cafea tare preparata in cana, adaugati amestecul de lapte si amestecati.

Ce cafea ar trebui sa beau dimineata?

Cafeaua cu lapte este "cea mai laptoasa" forma de cafea si este cu siguranta considerata de traditionalisti ca fiind doar o bautura de dimineata. La un espresso se adauga lapte aburit. De asemenea, este posibil sa se adauge gheata la un latte si sa se serveasca rece ca bautura racoritoare pe timp de canicula.

Cand ar trebui sa beau cafea dimineata?

Se pare ca cel mai bun moment pentru a bea cafea s-ar putea sa nu fie la prima ora a diminetii, ci la o ora dupa ce te-ai trezit. Acest lucru se datoreaza faptului ca in ora de dupa ce te trezesti, productia de cortizol din corpul tau se afla la unul dintre cele trei varfuri zilnice, potrivit cercetatorilor care au publicat un studiu clinic mic, dar intrigant.

Ar trebui sa bei cafea imediat dupa ce te trezesti?

"Asteptati cel putin o ora (dupa ce v-ati trezit) pentru a va lua o ceasca de cafea", recomanda AsapScience, "iar corpul dumneavoastra va fi pregatit in mod optim pentru a incepe". Asta daca nu apesi pe butonul de somn si nu adormi intre timp.

Cum isi beau francezii cafeaua de dimineata?

Francezii au tendinta de a-si bea cafeaua tare si fierbinte, asa ca, daca esti un fan al cafelei cu gheata, s-ar putea sa fii dezamagit. Nu va asteptati sa gasiti nici ceai rece. Veti gasi o multime de optiuni de ceai din plante, dar nu-l veti gasi cu gheata si nu veti gasi pe nimeni care sa-l bea cu lapte sau zahar.

Care este proportia perfecta de cafea?

O indicatie generala se numeste "Raportul de aur" - una pana la doua linguri de cafea macinata pentru fiecare 180ml de apa. Aceasta poate fi ajustata in functie de preferintele de gust individuale.

Este cafeaua OK pe stomacul gol?

Este putin probabil ca bautul cafelei pe stomacul gol sa provoace daune stomacului, dar, teoretic, ar putea provoca arsuri la stomac.

Este buna cafeaua in fiecare dimineata?

Este buna cafeaua in fiecare dimineata? Pentru majoritatea oamenilor, un consum moderat de cafea poate fi incorporat intr-o dieta sanatoasa. Un consum moderat de cafea - aproximativ 2-5 cesti pe zi - este legat de o probabilitate mai mica de diabet de tip 2, boli de inima, cancere hepatice si endometriale, boala Parkinson si depresie.

Cafeaua de dimineata arde grasimile?

S-a spus ca, cafeina iti creste rata metabolica cu 3-11%. Cu cat rata metabolica este mai mare, cu atat mai usor este pentru tine sa arzi grasimile. Deci, acest lucru este practic aur daca incercati sa pierdeti in greutate.

🙏 Ti-am fost de ajutor? Atunci poti ajuta si tu distribuind articolul (cu un click pe iconita de jos). Multumesc!

Spune și prietenilor tăi despre articol

Articole similare

Sănătate & Lifestyle