Crocant sau neted, untul de arahide are un gust grozav si este bun pentru sanatate. De asemenea, poate fi folosit in multe feluri. Cititi in continuare cateva idei noi de unt de arahide pe care sa le incercati.
Untul de arahide este foarte des consumat in Romania de catre sportivi, sau cel putin de catre cei care frecventeaza sala de fitness de minim doua ori pe spatamana si doresc o nutritie echilibrata si sanatoasa.
Asadar, hai sa aflam tot ce putem despre untul de arahide! :)
Despre untul de arahide
Aliment de baza
Untul de arahide este un aliment de baza american si este consumat de 94% dintre gospodariile din SUA in aproape toate combinatiile imaginabile. Bineinteles, cel mai des intalnit este sandvisul PB&J, dar versatilitatea sa nu are limite. Iata alte cateva fapte minunate despre acel borcan de unt de arahide pe care probabil ca il aveti in camara.
In primul rand, untul de arahide nu poate fi numit "unt de arahide" decat daca are cel putin 90% alune. Acest lucru este valabil atat pentru tipul cu bucati de arahide sau cel cremos, cat si pentru cel natural sau traditional. Un borcan de unt de arahide necesita aproximativ 540 de arahide si reprezinta principala utilizare a arahidelor in Statele Unite. Spre deosebire de romani, americanilor le place untul de arahide si cheltuiesc aproximativ 800 de milioane de dolari pe an pentru acest aliment.
Pe langa faptul ca il cumpara foarte des, americanii consuma aproximativ 1,5 miliarde de kilograme de unt de arahide si alte produse din arahide in fiecare an. Cel mai popular este sandvisul cu unt de arahide si jeleu. Dezbaterea cu privire la ce este mai bun, cremos sau crocant, este intotdeauna una aprinsa, dar cremosul depaseste cu putin crocantul ca fiind cel preferat. 60% prefera cremosul, potrivit National Peanut Board.

Istoria untului de arahide
Untul de arahide a fost patentat de un canadian pe nume Marcellus Gilmore Edson in 1884. Acesta era initial mai degraba o pasta si se vindea cu sase centi pe kilogram. El a dezvoltat ideea pentru ca persoanele care aveau probleme in a manca alimente solide sa aiba o alternativa nutritiva si cu gust bun.
John Harvey Kellogg, celebrul producator de cereale, a facut un pas mai departe. In primul rand prin patentarea unui proces de producere a unei versiuni mai cremoase si, in al doilea rand, prin promovarea beneficiilor sale pentru sanatate ca o noua forma vegetariana de hrana.
Este posibil ca el sa-l fi influentat chiar si pe George Washington Carver (celebrul dezvoltator al multor utilizari ale alunei) cand a vorbit despre beneficiile pentru sanatate in cadrul unei prelegeri pe care a tinut-o la Institutul Tuskegee din Alabama, unde Carver era prezent. Totusi, nu se stie daca acest lucru i-a trezit adevaratul interes al lui Carver pentru arahide. In plus, fabricantul de gustari, George Bayle, este, de asemenea, creditat cu un rol in aparitia untului de arahide, deoarece acesta producea unt de arahide inca din 1894.
Nutritie unt arahide
Untul de arahide este "ambalat" cu o multime de substante nutritive bune. Fosforul, potasiul, zincul, acidul folic si vitamina E, toate se gasesc in untul de arahide. Este bogat in grasimi mono si polinesaturate si este o sursa buna de proteine, precum si unele fibre. Poate chiar sa scoata guma din par sau din alte locuri. Frecati putin pe zona gomata, iar uleiul natural de arahide o va dezlipi imediat.

Cel mai scump sandwich din lume, cu unt de arahide
Dar stralucirea untului de arahide nu se opreste aici (cel putin nu pentru americani). Un restaurant din Chicago numit PB&J (care inseamna Pizza, Beer, and Jukebox) are in meniu un sandvis cu PB&J la pretul de 350 de dolari, numit "Golden Goose". Acest sandwich facut cu unt de arahide complet natural, miere de manuka din Noua Zeelanda, o dulceata de coacaze rosii fara seminte de la Maison Dutriez din Franta, considerata cea mai scumpa din lume, si este asezat intre paine prajita cu foita de aur comestibila.
Sandvisul a preluat titlul de la detinatorul precedent al recordului, Golden Gourmet PB&J Sandwich de la Red's Golden Gourmet din Point Loma, California, acum inchis. Acesta a costat 299 de dolari si avea paine brioche cu oua, cu unt de arahide natural, afine proaspete, banane, gem de cirese, bacon si miere. Doua scobitori din aur de 24K, realizate de House of Solid Gold, tineau fiecare parte laolalta si veneau, de asemenea, cu propriile suporturi pentru scobitori din piele neagra.
Cel mai scump unt de arhide
Asadar, daca acesta este cel mai scump sandvis cu unt de arahide, de unde puteti obtine cel mai scump borcan de unt de arahide? Acesta provine dintr-un loc foarte interesant si neobisnuit - Institutul National de Standarde si Tehnologie. Un borcan de 6 uncii din ceea ce se numeste "Standard Reference Material 2387 - Peanut Butter" costa 294 de dolari, dar daca vreti sa le comandati de la Institut, trebuie cumparate trei pentru un total de 881 de dolari.
De ce atat de scump? Untul de arahide de la Institutul National de Standarde si Tehnologie este "standardul de aur" pentru toate celelalte tipuri de unt de arahide care urmeaza sa fie masurate. Acesta are o analiza precisa a compozitiei untului de arahide, inclusiv a compozitiei nutritionale a vitaminelor, grasimilor, mineralelor si aminoacizilor, precum si a substantelor cancerigene produse de mucegaiul din culturile de arahide.
Producatorii de unt de arahide il folosesc pentru controlul calitatii si ca un control pentru propriile produse, astfel incat nu este niciodata consumat cu adevarat. Presupun ca ai putea daca ai vrea cu adevarat sa scoti banii pentru untul de arahide chintesential, dar este recomandat sa mergi pe varianta de la bacanie.
Untul de arahide este nutritiv
- Untul de arahide este obtinut din arahide macinate care au fost prajite. Se pot adauga, de asemenea, zahar, sare (sodiu), uleiuri (grasimi) si aditivi care impiedica separarea.
- Face parte din grupa alimentara Carne si alternative din Ghidul alimentar al Canadei. O portie din Ghidul alimentar este de 2 linguri (30 ml).
- Untul de arahide este o alternativa de carne bogata in proteine. De asemenea, va ofera fibre, grasimi sanatoase, vitamina E si acid folic.
La ce sa te uiti cand cumperi unt de arahide
- Untul de arahide vine in varianta neteda si crocanta. Untul de arahide crocant are bucati mici de nuci zdrobite.
- Cea mai buna alegere este un unt de arahide cu un singur ingredient listat: alune. Daca untul de arahide este facut doar cu nuci, uleiul se va ridica in partea de sus a borcanului.
- Amestecati din nou uleiul de fiecare data cand il folositi. Intoarcerea borcanului cu capul in jos pentru a redistribui uleiurile ajuta si ea.
- Untul de arahide "natural" inseamna, de obicei, ca untul de arahide este facut numai cu nuci.
- Puteti cumpara unt de arahide "light" (mai putin gras).
- Pentru cea mai buna achizitie, comparati marcile.
- Containerele mai mari sunt adesea o achizitie mai buna. Verificati pretul unitar pentru a fi siguri.
- Cumparati in plus la reduceri. Pastrati cateva la indemana daca va este greu sa mergeti la cumparaturi.
→ Semnificatia numelui: Un ghid pentru nume de copii si nume de familie
Sfaturi de siguranta pentru untul de arahide

- Pentru a reduce riscul de sufocare la copiii mici, serviti untul de arahide intins in strat subtire doar pe biscuiti sau pe paine prajita uscata. Nu-l serviti niciodata pe paine sau dintr-o lingura.
- Alergiile la arahide reprezinta o preocupare pentru multe persoane. Locurile publice frecventate de copii (scoli, tabere de vara) sunt de obicei lipsite de nuci. Aflati mai multe citind resursele de la sfarsitul acestui articol.
- Intrebati furnizorul de servicii medicale despre momentul in care este sigur sa dati unt de arahide copilului dvs.
Cum sa pastrezi untul de arahide
- Orice unt de arahide facut doar cu nuci trebuie depozitat intr-un recipient etans. Acesta poate fi lasat in dulap sau in frigider. Folositi-l in termen de 6 luni.
- Toate celelalte tipuri (cu uleiuri adaugate) pot fi pastrate nedeschise intr-un loc racoros si uscat, cum ar fi un dulap. Pentru cea mai buna calitate, folositi pana la data de valabilitate mentionata pe recipient sau in termen de 2 ani. Odata deschis, se poate pastra in dulap.
- Utilizati in termen de 3 luni.
- Pentru cea mai buna calitate, folositi mai intai borcanele mai vechi de unt de arahide.
25 lucruri amuzante despre alune si unt de arahide
- Este nevoie de aproximativ 540 de alune pentru a face un borcan de 12 uncii de unt de arahide.
- Prin lege, orice produs etichetat "unt de arahide" trebuie sa contina cel putin 90 la suta arahide (in Statele Unite ).
- Este nevoie de 3,2 galoane de apa pentru a produce o uncie de arahide. (o uncie de migdale necesita 28,7 galoane)
- Ferma medie de arahide are 200 de acri.
- O persoana obisnuita va manca aproape 3.000 de PB&J-uri in timpul vietii, potrivit unui studiu din 2016 realizat de Peter Pan Simply Ground Peanut Butter.
- Adultul mediu mananca un PB&J de trei ori pe luna.
- The Huffington Post (septembrie 2014) a intrebat: "Care este cel mai bun sandvis cu unt de arahide si jeleu? Rezultatele arata: 36% spun ca gemul de capsuni este preferatul (31% - de struguri); painea preferata este painea alba (54%); tipul preferat de unt de arahide este cel neted (56%) si unui procent urias de 80% le place PB & J-ul cu coaja lasata pe sandwich.
- Doi cultivatori de arahide au fost alesi presedinti ai SUA - Thomas Jefferson din Virginia si Jimmy Carter din Georgia.
- Astronautul Alan Shepard a adus o aluna cu el pe Luna.
- Fostul presedinte Bill Clinton spune ca unul dintre sandvisurile sale preferate este cel cu unt de arahide si banane; se pare ca acesta era si preferatul lui Elvis Presley.
- Exista sase orase in SUA care poarta numele de Peanut: Peanut, California; Lower Peanut, Pennsylvania; Upper Peanut, Pennsylvania; Peanut, Pennsylvania, Peanut, Tennessee; si Peanut West Virginia.
- Potrivit Little Brownie Bakers, cei care fac prajituri folosesc aproximativ 230.000 de kilograme de unt de arahide pe saptamana pentru a coace Do-si-dos si Tagalongs de la Girl Scout's.
- Femeile si copiii prefera untul de arahide cremos, in timp ce majoritatea barbatilor opteaza pentru cel cu bucati.
- Arahidele fierte sunt considerate o delicatesa in zonele de cultivare a arahidelor.
- Alunele proaspat recoltate sunt fierte intr-o saramura pana cand au o textura moale, asemanatoare cu cea a boabelor.
- Goober - o porecla pentru alune - provine de la "nguba", numele din limba congoleza pentru alune.
- Alunele sunt uneori numite "nuci macinate" sau "mazare macinata", deoarece arahidele cresc sub pamant.
- Nodul dintre doua jumatati de alune este un embrion.
- George Washington Carver a fost cunoscut ca "doctorul plantelor" si "bunicul arahidelor". El a descoperit numeroase moduri de utilizare a arahidelor si metode agricole inovatoare, inclusiv diversificarea culturilor si conservarea solului.
- Europeanul mediu consuma mai putin de 1 lingura de unt de arahide pe an.
- Cea mai mare distanta la care a fost aruncata vreodata o aluna a fost de 37.9 metri
- Exista patru tipuri diferite de alune - Runner, Valencia, Spanish si Virgnia.
- Intr-un hectar de pamant sunt suficiente alune pentru a face 35.000 de sandvisuri cu unt de arahide si jeleu.
- In fiecare an, americanii mananca suficient unt de arahide pentru a acoperi podeaua Marelui Canion.
- Intr-un mediu de inalta presiune, untul de arahide poate fi transformat in diamante.
Concluzie
Asadar, stiind toate aceste lucruri despre untul de arahide, il vei introduce in dieta ta zilnica? Nu trebuie sa fii sportiv sau sa tii o dieta de slabire pentru a-l consuma - pur si simplu este suficient daca doresti un pas in plus catre o nutritie mai sanatoasa.
Pofta buna! ;)
Daca articolul ti-a fost de ajutor, ne poti ajuta si tu cu un share pe facebook (click pe butonasul de jos).